Yψηλή Γέφυρα Σερβίων Ομάδα εργασίας αποφάσισαν οι δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων για την διεκδίκηση αποζημιώσεων


 

Η Yψηλή Γέφυρα Σερβίων, ήταν το θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη ΖΕΠ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Δήμων Σερβίων, Βελβεντού, Κοζάνης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, των Εμπορικών Συλλόγων, των ΚΤΕΛ, και των Μεταφορικών Εταιρειών και Συνεταιρισμών.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οικονομικού Μενέλαος Μακρυγιάννης, ο οποίος προΐσταται στην προσπάθεια, που ξεκίνησε η Περιφερειακή Aρχή, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την αποτύπωση των οικονομικών συνεπειών για την περιοχή, που δημιούργησε η απαγόρευση διέλευσης οχημάτων από την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Μακρυγιάννης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για όλες τις ενέργειες που έλαβαν χώρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν, ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λόγω επαυξημένου κινδύνου. Ο κ. Μακρυγιάννης αναφέρθηκε και στις σχετικές παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη στον Πρωθυπουργό, τον αρμόδιο υφυπουργό και τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών. Παράλληλα μίλησε για τις ενέργειες που προτάθηκαν και τα αποτελέσματα των συναντήσεων, καθώς και για τα εμπόδια στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας συγκέντρωσης πληροφοριών οικονομικών συνεπειών.

Ο κ. Μακρυγιάννης κάλεσε όλους τους φορείς και τα επιμελητήρια να συνδράμουν, στην προσπάθεια για την ορθή τεκμηρίωση των αιτημάτων προς τα αρμόδια υπουργεία και την κατάθεση των προτάσεων τους για την διεκδίκηση αποζημιώσεων των πληττόμενων πολιτών, εξετάζοντας τα σχετικά αιτήματα.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης στην ομιλία του διευκρίνισε ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Δεν προβλέπεται και δεν είναι δεδομένη η καταβολή των αποζημιώσεων. Πρέπει  να τις τεκμηριώσουμε και να τις διεκδικήσουμε.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Στεργίου, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων κ. Κοεμτζόπουλος Δημήτρης για το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο κ. Μητλιάγκας Γιάννης για το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο και ο κ. Κιάνας Στέργιος για το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας με τον κ. Μακρυγιάννη ως πρόεδρο και ενεργά μέλη, εκπροσώπους των φορέων, τους οποίους θα ορίσουν οι Δήμοι και τα Επιμελητήρια, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Θωμάς Μάνος, για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων μέσω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, ενημέρωσε για τις εργασίες συντήρησης της Γέφυρας, τονίζοντας ότι «βρίσκονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των τενόντων της γέφυρας και δεν διαπιστώθηκαν νέα παρόμοια ευρήματα με αυτά που αποκαθίστανται. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης, θα γίνουν δοκιμαστικές φορτίσεις για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και να δοθεί στην κυκλοφορία με ασφάλεια».

Η παράδοση της υψηλής γέφυρας των Σερβίων, ασφαλούς για διέλευση, είναι πρωταρχική προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής και προσωπικά του Περιφερειάρχη, ο οποίος συμμεριζόμενος την αγωνία των πολιτών, παρακολουθεί στενά την πρόοδο των εργασιών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια