Προσοχή στις απομιμήσεις -Μαγκλάρας Βασίλης






Μέρες ανήμπορες, απλά κουραστικές, που συμβαδίζουν μ’ όσα μας κατατρέχουν. Μέρες ύποπτες που αγνοούμε τι θα μας ξημερώσει. Μέρες νωθρές, που χάνονται σ’ ένα συννεφιασμένο περιτύλιγμα και μας εξωθούν σ’ ένα απελπισμένο σιχτίρισμα. Θέλεις ν’ αρπαχτείς απ’ τα κουράγια σου και στα έχουν εξαντλήσει. Ψάχνεις το ΔΙΑΔΗΜΑ του χαρακτήρα σου και στο υπονομεύουν με φτηνές απομιμήσεις που θέλουν ν’ αχρηστεύσουν τη κρίση σου.

Βλέπεις όλους αυτούς που μας χρησιμοποιούσαν ως άθυρμα για μια δεκαετία, να θέλουν να κάνουνε πολιτική καριέρα στη πλάνη, που μας χρυσώνουν. Έχοντας μόνιμους και επιτήδειους χορηγούς, τα Μέσα της Ολιγαρχίας στο πολιτικό δίπολο που τα βολεύει, παραδίδουν μαθήματα αφέλειας προς βολικούς ναυτιλλομένους. Και αναρωτιόμαστε όλοι εμείς που δεν θέλουμε να συμπράξουμε στην απομίμηση των αξιών που κτίσαμε μέσα μας, πως θα προστατευτούμε απ’ τις σειρήνες που αμολήθηκαν σε πλατείες, πεζοδρόμια και τηλεοπτικές οθόνες; Πως θα κρατήσουμε την πολιτική μας αυθεντικότητα απρόσβλητη, από τα εμπορεύσιμα της ιμιτασιόν παραγωγής ενός άκρατου αμοραλισμού;

Λες και είναι άλλοι άνθρωποι, που άσπιλοι και αμόλυντοι απ’ τις πολιτικές τους εμμονές, που μας επηρέασαν για ολόκληρες τετραετίες σε μια περιθωριοποιημένη ζωή, μας υπόσχονται τώρα έναν άλλο κόσμο. Ένα παραδεισένιο περιβάλλον που το μέλι και το γάλα θα είναι μόνιμα στο καλάθι της νοικοκυράς και ο πληθωρισμός θα εξορκιστεί στο πυρ το εξώτερο. Προσπαθούν με γενικεύσεις που δεν πείθουν ούτε τους ίδιους, ν’ αναζητήσουν άλλα πολιτικά πρότυπα που οι προτάσεις τους στέριωσαν την κοινωνία και έγιναν έργο που στάθηκε αρωγό στον Πολίτη.

Έτσι τους ακούμε ν’ αναφέρονται στα έργα του ΠΑΣΟΚ, σαν να μας τα συστήνουν εκ νέου ως χορηγοί τους. Μας μιλούν για το ΕΣΥ, που αυτοί αφυδάτωσαν Ιατροφαρμακευτικά, παρ’ ότι αυτό μας έβγαλε από την πανδημία. Μας μιλούν για το πρόγραμμα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά σαν να το ανακάλυψαν τώρα. Μας μιλούν για τον ΑΣΕΠ, για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, για τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, αυτοί που αν δεν τα παρέβλεπαν, τα παρέκαμπταν φέρνοντας καινούριους νόμους. Μας μιλούν για ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ , οι άνθρωπο που πολέμησαν με κάθε τρόπο το φράχτη του Γ. Παπανδρέου στον Έβρο και αγνοούσαν την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων. Μας μιλούν για ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και τον ξένο παράγοντα ενώ απειλούμεθα, με Πρέσπες του Αγαίου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες την συνθηματολογία περί ΑΛΛΑΓΗΣ, που το ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟ έκανε πράξη, να προβάλλεται από την παράταξη που εγκολπώνεται τον κ. Αντώναρο – εκπρόσωπο τύπου του κ. Καραμανλή - και τα υπόλοιπα των ΑΝΕΛ. Επικαλούνται ακόμα και τον Ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, αυτοί που οι παρατάξεις τους, τον παρέπεμψαν στο Ειδικό Δικαστήριο. Προσπαθούν ακόμα και να μιμηθούν τις κινήσεις του ΑΝΔΡΕΑ, ανοίγοντας ενδεικτικά τα κοντά τους χέρια, γιατί ποτέ τους δεν αισθάνθηκαν αυτήν την αμεσότητα που είχε ο κόσμος μαζί του. Αυτή την αμφίδρομη σχέση που υπήρχε με το Λαό και όταν άνοιγε τα χέρια του ο ΑΝΔΡΕΑΣ πίστευες ότι αγκάλιαζε τον Κόσμο Όλο!

Όμως, όπως έλεγε και ο Αβραάμ Λίνκολν : Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά δεν μπορείς να τους ξεγελάς όλους για πάντα… Αν παρ’ όλα αυτά ο Ελληνικός Λαός νομίζει ότι αυτό το Πολιτικό Τοπίο τον εκφράζει, η Δημοκρατία μας θα το σεβαστεί. Απλά εγώ θα αναλογιστώ τα λόγια του George Orwell που έλεγε : Ένας λαός που εκλέγει αυτούς που δεν τον σεβάστηκαν, δεν είναι θύμα. Είναι συνεργός του.

Μαγκλάρας Βασίλης 11/5/23 maggklarasvas@yahoo.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια