Άρθρο του Αντώνη Σαββίδη για την οικονομία

 


Η Δυτική Μακεδονία είναι έτοιμη για να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα αναφέρει υφυπουργός της περιοχής μας. Την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πληθυσμού όλης της Επικράτειας σύμφωνα με την απογραφή του 2021, δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που αγγίζει το 10% σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα η οποία κυμαίνεται στο 3,5%. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat στις 20 Οκτ 2022 ,η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και η Δυτική Μακεδονία είναι δύο από τις έξι περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η ανεργία των νέων ηλικίας 15-29 ετών ήταν μεγαλύτερη από το 40%.

Την πρώτη θέση στην ανεργία με ποσοστό κοντά στο 20% (19,8 %) κατέχει η Δυτική Μακεδονία κατά το 3ο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ Το ΑΕΠ στην Δυτική Μακεδονία μειώθηκε κατά 7,9% και ειναι 14.284€ ενώ ο μέσος όρος σε όλη την Ελλάδα είναι 18584 €.

Ταυτόχρονα στην τριετία 2019-2022 στην ΔΜ ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός μειώθηκε κατά 21,5% Οι επενδύσεις στην Περιοχή της ΔΜ έχουν πάθει καθίζηση κατά 74%. Μειωθηκαν στην ΔΕΗ 3.700 θέσεις εργασίας και έως 15.000 θέσεις εργασίας σε τομείς που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη λειτουργία της .



Το 40% του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας ηταν συνυφασμένο από τον λιγνίτη. Η απολιγνιτοποίηση θα στοιχίσει στην περιοχή πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου παράγονταν το φθηνό ρεύμα που στήριξε την ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα. Τα περισσότερα εργοστάσια στην Δυτική Μακεδονία κλείσανε αλλά η τιμή του ρεύματος αντί να μειωθεί αυξήθηκε.

Ο λιγνίτης της ΔΜ εξάγεται οδικώς σε ατμοηλεκτρικά εργοστάσια στο Μοναστήρι των Σκοπίων,οι κάτοικοι του Ν Φλωρίνης αναπνέουν τους ρύπους των καυσαερίων όταν φυσά βόρειος άνεμος ,επομένως γιατί να κλείσουν οι σταθμοί παραγωγής ρεύματος στην Μελίτη και το Αμύνταιο για περιβαλλοντικούς λογους; Το master plan για την περιοχή της ΔΜ θα προβλέπει τεχνολογιες αιχμής, εναλλακτική βιολογική γεωργία, αγροτουρισμο, πρασινο υδρογονο ,υδροπονικα θερμοκηπια εργοστασιο κατασκευης μπαταριων και αποθήκευση αυτό που λέμε δηλ "δίκαιη μετάβαση". Δυστυχώς τα φωτοβολταικα παρκα και τα χρήματα δικαιας μετάβασης μέχρι τώρα δεν κατανέμονται στην μικρομεσαία τάξη και στους άνεργους της Δυτικής Μακεδονίας . Η ΔΜ είναι έτοιμη να κάνει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα αναφέρει υφυπουργός της περιοχής μας αλλά αυτό ίσως είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Εδω και τέσσερα χρόνια δεν έχουμε δει τίποτα. Στην Καστοριά και την Σιάτιστα συνολικά περισσότερες από 5.000 οικογένειες ζουσαν από την γούνα. Η καστοριανή γούνα κατείχε το 10% της παγκόσμιας αγοράς, φέρνοντας ετησίως στη χώρα μας συνάλλαγμα ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η γούνα είχε συνεισφέρει σε μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως το μπαράζ κυρώσεων που ανακοινώθηκε κατά της Ρωσίας επισπεύδουν το δεδομένο τέλος της ελληνικής γούνας. Αν εξαιρεσουμε τους συνταξιούχους και τους νέους που εγκατέλειψαν την ΔΜ για τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό τι μέλλον απομένει....

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Χαραυγιωτης29/4/23, 9:59 π.μ.

    Αντωνη τα λες ,οπως ακριβως ειναι. Εχουν ειδικη βαρυτητα τα γραφομενα σου, γιατι προερχονται απο ανθρωπο υποστηρικτη της ΝΔ. Αποδειξη οτι υπαρχουν ακομη ανθρωποι με ανοιχτο μυαλο, που λενε τα πραγματα οπως ειναι και οχι με παρωπιδες.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή