29 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Τα παιδιά μας είναι οι συνεχιστές της παράδοσης μας. Γράφει η Θωμαή Ζαρκοδήμου



Στις 29 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και μάλιστα η εκμάθηση τους μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες των μικρών μας φίλων!
Ο παραδοσιακός ελληνικός χορός πράγματι συνιστά μία από τις βασικές ψυχοκοινωνικές μεθόδους αγωγής του παιδιού.Πρόκειται για μία μέθοδο που αναπτύσσει όχι μόνο την κιναισθητική νοημοσύνη αλλά συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και γίνεται βασικός μοχλός κοινωνικοποίησης. Περαιτέρω επιτυγχάνεται η επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά. Τα παιδιά
μαθαίνουν τι σημαίνει παράδοση και αναπτύσσουν το εθνικό τους φρόνημα, κάτι που αποτελεί επιτακτική ανάγκη στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία!
Ένας από τους πιο ζωτικούς χώρους καλλιέργειας των παραδοσιακών χορών είναι αναμφίβολα οι κατά τόπους σύλλογοι, οι οποίοι την τελευταία διετία αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ισχνή οικονομική τους κατάσταση ορθώνονται, ακόμη και σήμερα, μετά το άνοιγμα τους, εμπόδια στο πολύτιμο έργο τους!
Είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη για συνειδητοποίηση ότι πρέπει να γίνουμε όλοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, ακόμη πιο δραστήριοι προς την κατεύθυνση ανόρθωσης των Συλλόγων, να προωθήσουμε τη δράση τους και να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο!
Ας στείλουμε, λοιπόν, τα παιδιά μας για εκμάθηση του παραδοσιακού χορού, ας τους μεταλαμπαδεύσουμε τις παραδοσιακές αξίες, ας τους προσφέρουμε πρότυπα για μίμηση, ας τους ενισχύσουμε το πνεύμα της συλλογικότητας μέσα από το πολιτισμικό μονοπάτι που χαράζει ο χορός!
Ας τα κάνουμε να δουν τη ζωή σαν ένα χορό, δίνοντας τους εκτός από " χέρια" και "φτερά" για να πετάξουν!!! Τα παιδιά μας είναι οι συνεχιστές της παράδοσης μας!!!
Ζαρκοδήμου Ι. Θωμαή
Καθηγήτρια Φυσικής & Ειδικής Αγωγής (MSc)
Υποψήφια διδάκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ.
Χοροδιδάσκαλος ελληνικών παραδοσιακών χορών


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια