Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία προβλέπει επενδύσεις ύψους 4 δισ. Ευρώ. Δελτίο τύπου Περιφέρειας

 Το μήνυμα ότι η Δυτική Μακεδονία μετασχηματίζεται σήμερα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από κάθε άλλη Περιφέρεια της χώρας και κάνει ένα μεγάλο βήμα στο μέλλον με πυξίδα το σχέδιο δίκαιης μετάβασης, έστειλε ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, χθες, από τη ΖΕΠ, παρουσία υπουργών της Κυβέρνησης, Βουλευτών, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιου Κασαπίδη, Δημάρχων, Χωρικών και Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, πανεπιστημιακών και ανθρώπων των παραγωγικών τάξεων.


Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για την περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, συνολικού ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία του 2030, ανέφερε ότι: «η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωταγωνίστρια και στην επόμενη φάση της ενεργειακής μετάβασης».


Παράλληλα, επέστησε την προσοχή πως: «όποια υποδομή φυσικού αερίου δρομολογείται και χρηματοδοτείται σήμερα θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχτεί αύριο το υδρογόνο που είναι το καύσιμο του μέλλοντος, στο οποίο η Δυτική Μακεδονία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής και συγκεκριμένα του Περιφερειάρχη, Γεώργιου Κασαπίδη, για τον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των έργων, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.


«Η Δυτική Μακεδονία θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια σε όλους τους τομείς», επισήμανε ο Πρωθυπουργός καθώς η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή, αφουγκραζόμενη την κοινωνία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να βγει από την απομόνωση της μεταλιγνιτικής εποχής, υλοποιεί κρίσιμα έργα υποδομών, όπως η σήραγγα της Κλεισούρας, ο αυτοκινητόδρομος Ε65, που σπάει το κλίμα της απομόνωσης, η επαναλειτουργία της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων στα Γρεβενά και η ανέγερση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Κοζάνης, 100 νέων κλινών, που θα αλλάξει το χάρτη της υγείας στην Π.Ε. Κοζάνης.

Ξεχωριστή έμφαση στον πρωτογενή τομέα σηματοδοτεί και η εγκεκριμένη χρηματοδότηση αρδευτικών έργων, όπως το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου και η επανεκκίνηση του φράγματος Νεστορίου στην Π.Ε. Καστοριάς που καθιστούν τη Δυτική Μακεδονία την περιοχή με το μεγαλύτερο αρδευτικό δίκτυο ανά αγροτική εκμετάλλευση στην Ελλάδα.

Αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της Δυτικής Μακεδονίας να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να αποτελέσει πρότυπο ευρωπαϊκής Περιφέρειας αποτελεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που σύντομα θα το πλαισιώσουν και άλλες υποδομές όπως νέες σύγχρονες φοιτητικές εστίες 750 νέων φοιτητικών κλινών, ένα κέντρο καινοτομίας και ένα πράσινο data center, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων της νέας πανεπιστημιούπολης: «επιτέλους, η Δυτική Μακεδονία αποκτά το Πανεπιστήμιο που της αξίζει».


Σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τη Φλώρινα, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης και έπειτα ξεναγήθηκε στο κτήμα «Άλφα» όπου και ενημερώθηκε για τα στάδια παραγωγής των 14 ποικιλιών κρασιού που παράγονται, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «το συγκεκριμένο οινοποιείο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του σπουδαίου ρόλου που μπορεί να παίξει η πρωτογενής παραγωγή στην τοπική οικονομία». Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», όπου σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη μονάδα θα αποτελεί στο μέλλον, μονάδα στρατηγικής εφεδρείας.


Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν στην περιοδεία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, o Υφυπουργός αρμόδιος για τις Μεταφορές και βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, οι βουλευτές Κοζάνης της ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου και Γιώργος Αμανατίδης, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, ο βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια