Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Αναπτυξιακό Προγράμμα για τη Δυτική Μακεδονία του 2030, περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων ευρώ»

 

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Δυτική Μακεδονία του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Το σχέδιο είναι κοστολογημένο, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι φορείς υλοποίησης, είναι προϊόν εκτεταμένης διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, την αυτοδιοίκηση δεύτερου αλλά και πρώτου βαθμού, με σημαντική συνεισφορά και των βουλευτών μας με προτάσεις και ιδέες που κατέθεσαν σε αυτή την διαδικασία. Και κυρίως έχει ένα μεγάλο χαρακτηριστικό, είναι συνεκτικό σχέδιο. 

Δεν αποτελεί απλά έναν κατάλογο επιμέρους έργων αλλά εκφράζει μια συνολική φιλοσοφία, ένα νέο αναπτυξιακό όραμα το οποίο έχουμε για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην παρουσίαση του σχεδίου. «Δεν σας κρύβω ότι έδωσα μεγάλο αγώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις οι οποίες έγιναν και με αφορμή τα σχέδια τα οποία διαμορφώσαμε και που κατέληξαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, για να μπορέσουμε να προτάξουμε τη Δυτική Μακεδονία ως ευρωπαϊκό παράδειγμα δίκαιης μετάβασης μακριά από το λιγνίτη και προς ένα πιο αισιόδοξο, πιο ελπιδοφόρο μέλλον», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. 



«Πιστεύουμε ότι έχουμε προδιαγράψει ένα μέλλον για την Περιφέρεια το οποίο πράγματι είναι πιο αισιόδοξο, θα οδηγήσει σε αυξημένα εισοδήματα, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης, καλύτερο περιβάλλον, μακριά από τις επιπτώσεις του λιγνίτη, σε ένα περιβάλλον πιο πράσινο, πιο ασφαλές. Μια Περιφέρεια η οποία θα είναι χώρος καινοτόμου ανάπτυξης, με πράσινες επενδύσεις που θα συνδέονται με το μέλλον πια της παραγωγικής ενέργειας, είτε μιλάμε για υδρογόνο, για το οποίο έχουμε πολλούς εξασφαλισμένους πόρους, είτε μιλάμε για μπαταρίες, είτε μιλάμε για έξυπνα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Αυτό είναι το μέλλον της ενέργειας, μαζί φυσικά με τις συμβατικές μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και εδώ θέλουμε τη Δυτική Μακεδονία να είναι πραγματικά ένας πρωταγωνιστής. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει τα περισσότερα δυνατά κίνητρα. Καμία Περιφέρεια της Ελλάδος δεν είναι τόσο ελκυστική για επενδύσεις όσο η Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Καθώς μπαίνουμε πια ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, με τις εκλογές να γίνονται κάποια στιγμή την άνοιξη, θέλω πάλι η αντιπαράθεση αυτή να είναι μια αντιπαράθεση με όρους μέλλοντος και όχι με όρους παρελθόντος. 

Οι πολίτες μπορεί να επιβραβεύουν ή να τιμωρούν κυβερνήσεις αλλά πρωτίστως ενδιαφέρονται για το τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής. Εμείς σας είπαμε τι θα κάνουμε για την Δυτική Μακεδονία από εδώ και στο εξής. Είμαστε αξιόπιστοι; Είμαστε αξιόπιστοι διότι τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις τηρήσαμε. Και για αυτό και μπορούμε σήμερα να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και να τους λέμε: ναι, αυτά που σας λέμε θα γίνουν πράξη. Δεν είναι σχέδια», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η Δυτική Μακεδονία του 2030 με επενδύσεις και έργα 4 δισ. ευρώ Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής από τη λιγνιτοπαραγωγή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Οι άλλοι τρεις άξονες αφορούν στην κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και των ενεργειακών συστημάτων, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο σχεδιασμός για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε σειρά κατευθύνσεων, όπως η ενίσχυση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τοπικής επιχειρηματικότητας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και η επανακατάρτισή του, η επένδυση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αλλαγή χρήσεων γης ώστε να αξιοποιηθούν μεγάλες εκτάσεις λιγνιτωρυχείων που σταδιακά αποδεσμεύονται και η έμφαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων. Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στην έρευνα και την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα έχει στοχευμένα επιμέρους έργα, όπως η δημιουργία «πράσινου» data center, τεχνολογικού πάρκου και κόμβου καινοτομίας για πράσινο υδρογόνο, τομέας στον οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πρωτοπόρα και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Hydrogen Europe. 

Τα κονδύλια για αυτόν τον άξονα υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο των δικτύων και των υποδομών, που περιλαμβάνει 107 έργα κόστους 943 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την κατασκευή σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, οι οποίοι θα βελτιώσουν αφενός τη διασύνδεση της Περιφέρειας με την υπόλοιπη Ελλάδα και αφετέρου τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις, αποτελώντας μοχλούς ανάπτυξης για σειρά κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο και η πρωτογενής παραγωγή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια