Καλλιόπη Βέττα: Για την αποτροπή των αυτοκτονιών, η Πολιτεία οφείλει να υιοθετήσει άμεσα τις επιστημονικές απόψεις”

 

 


Η Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, την οποία συνυπογράφουν 30 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., με θέμα: «Άμεση ανάγκη για θωράκιση του πλαισίου πρόληψης των αυτοκτονιών»

 Με την ερώτηση καταγράφεται το πρόβλημα με την αύξηση των αυτοκτονιών, όπως αναδεικνύεται από τη μελέτη που εκπόνησε  η ΚΛΙΜΑΚΑ, ένας μη κερδοσκοπικός – μη κυβερνητικός οργανισμός που ασχολείται επισταμένως με το συγκεκριμένο θέμα.

 Ειδικότερα, οι αυτοκτονίες για το 2022 ανήλθαν περίπου στις 600, αυξημένες κατά 25% σε σχέση με το 2020, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί επίσης η εκτίμηση ότι υπάρχει σημαντική υποκαταγραφή των αποπειρών αυτοκτονιών οι οποίες, σε ένα ποσοστό, οδηγούν μεταγενέστερα στην τέλεση του απονενοημένου διαβήματος.

 Η αύξηση των αυτοκτονιών, εκτός από τo τραγικό γεγονός της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής, δημιουργεί μια σειρά από παράπλευρα προβλήματα στο οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον, το οποίο  άμεσα ή έμμεσα επηρεάζεται  σημαντικά από την αυτοκτονία του οικείου τους.

 Ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη των επιστημόνων, υπάρχουν τα μέσα για να αποτραπεί ακόμα και το 95% των αυτοκτονιών, καθώς το 90% δίνει συγκεκριμένα προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία υπό προϋποθέσεις, μπορούν να εντοπιστούν και να οδηγήσουν στην πρόληψη, την στήριξη και την αποτροπή.

 Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση της κ. Βέττα,  υπάρχουν επιστημονικά εργαλεία όπως η ενίσχυση της ψυχικής υγείας, η παρακολούθηση, καταγραφή και συνδρομή των ανθρώπων που βρίσκονται σε ομάδες ή καταστάσεις υψηλού κινδύνου, η εκπαίδευση των γιατρών, των εκπαιδευτικών και των αστυνομικών, τα οποία αποτελούν μια πρώτη βάση για την θωράκιση και την παρέμβαση σε διάφορα επίπεδα της κοινωνίας, της υγείας και της εκπαίδευσης.

 Μάλιστα, υπάρχει ήδη ο κορμός ενός συγκεκριμένου Εθνικού Σχεδίου για την πρόληψη και την αποτροπή των αυτοκτονιών, απομένει η πολιτική βούληση ώστε να θεσπιστεί μια συγκροτημένη στρατηγική που θα περιορίσει την αύξηση των αυτοκτονιών, μειώνοντας έτσι το ατομικό και κοινωνικό φορτίο που συνοδεύει αυτό το τραγικό φαινόμενο.

 Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα από την κ. Βέττα προς τον αρμόδιο Υπουργό:

 Θα υιοθετήσετε τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων και επιστημόνων για την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των αυτοκτονιών;

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια