Ο Γιώργος Αμανατίδης προώθησε ρύθμιση ώστε κάτοικοι ορισμένων οικισμών του Βοϊου να μην καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ

 


Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση είχε ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης ΝΔ κ. Γιώργος Αμανατίδης στην Τραπεζίτσα Δ. Βοΐου, με τους Προέδρους των οικισμών Πεπονιά, Πολύλακκος, Αξιόκαστρο, Κλήμα, Τραπεζίτσα, Πανάρετη και Πυλωρί, παρουσία του Αντιδημάρχου Βοΐου κ. Ώττα Βασίλη.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε τρεις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έλαβε και αφορούν, μεταξύ των άλλων, στους κατοίκους των υπόψη χωριών:

  1. Στη νομοθετική ρύθμιση που προώθησε, σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι δεν καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ για τις περιουσίες στους οικισμούς αυτούς.

  2. Στην πρωτοβουλία που πήρε και οδήγησε, τελικά, σε Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) έτσι ώστε να επανέλθει η καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης σε 19 χωριά του Βοΐου και 5 χωριά των Γρεβενών που είχαν εξαιρεθεί.

  3. Στη μετεγκατάσταση των οικισμών αυτών σε χώρο κοντά στη Νεάπολη, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε το 1996.

Στο ζήτημα αυτό υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Στους παραπάνω οικισμούς δεν επιτρέπονται οικοδομικές εργασίες, καθόσον κρίθηκαν ως γεωλογικά επισφαλείς, με συνέπεια τη συνεχή υποβάθμισή τους ενώ εξακολουθούν να κατοικούνται καθόσον δεν τους διανεμήθηκαν τα οικόπεδα στη νέα θέση.

Επί του θέματος χρειάζονται βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο και στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν τον Βουλευτή για τις αποτελεσματικές πρωτοβουλίες που έλαβε προς όφελός τους αφού δεν καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ και εισπράττουν πλέον εξισωτική αποζημίωση καθώς και για το θέμα της μετεγκατάστασης στο οποίο αναμένονται εξελίξεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια