Συμμετοχή του Βουλευτή της ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στη συνάντηση συνεργασίας κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας – Ισπανίας

 


Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Ισπανίας, υπό την προεδρία του Βουλευτή Λάρισας και προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, με θέμα το μεταναστευτικό και άλλα διμερή και κοινού ενδιαφέροντος ευρωπαϊκά ζητήματα, συμμετείχε ο Βουλευτής της ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης.

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής αναφέρθηκε:

- Στο γεγονός ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δε μπορούν να υποδεχθούν τις ανεξάντλητες μεταναστευτικές ροές, που όπως έχει αποδειχθεί ενίοτε χρησιμοποιούνται από χώρες διέλευσης για την ικανοποίηση πολιτικών στοχεύσεων.

- Στο μεγάλο αριθμό προσφύγων, που θέτει ζήτημα κοινωνικής συνοχής για τις κοινωνίες που τους υποδέχονται, ενώ πολλοί από αυτούς αρνούνται να υιοθετήσουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, γεγονός που δυσχεραίνει την ενσωμάτωσή τους.

- Στο ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει και εξακολουθεί να υφίσταται δυσανάλογα μεγάλη μεταναστευτική πίεση, ενώ η Τουρκία έχει αναστείλει τις συμφωνημένες με την Ε.Ε. επιστροφές ήδη από το 2020.

- Στην προσπάθεια της Τουρκίας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, κατηγορώντας την Ελλάδα για δήθεν επαναπροωθήσεις και για βάναυσες συμπεριφορές, ενώ στην πραγματικότητα με αυτήν την προπαγάνδα προσπαθεί να συγκαλύψει την υβριδική επίθεση που ασκεί κατά της πατρίδας μας.

- Στο γεγονός ότι η ιστορία της χώρας μας είναι συνυφασμένη με την προσφυγιά και οι Έλληνες ιδιαίτερα ευαίσθητοι με τους εκτοπισμένους ανθρώπους, αφού και οι πρόγονοί μας υπήρξαν πρόσφυγες και μετανάστες.

- Στην αποφασιστικότητά μας να μην επιτρέψουμε τη δράση κυκλωμάτων εκμετάλλευσης και αποσταθεροποιητικά σχέδια κατά της πατρίδας μας.

- Στο ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκές σύστημα ελέγχων κατά την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής, την προστασία των συνόρων, την εξέταση αιτήσεων ασύλου, κλπ.

- Στα σημαντικά βήματα που έχουμε υλοποιήσει για την αναβάθμιση των υποδομών, τη στελέχωση των εμπλεκομένων υπηρεσιών και τον εξορθολογισμό των παροχών, πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες του προσφυγικού και του διεθνούς δικαίου.

- Και τέλος στο γεγονός ότι τα στελέχη των υπηρεσιών μας με αυταπάρνηση και ανθρωπιστικό αίσθημα έχουν διασώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.Περαιτέρω, ενόψει του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου, η χώρα μας υποστηρίζει:

- τον κανόνα της ισορροπίας ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη για τα κράτη μέλη,

- τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων με επιλεγμένες τρίτες χώρες,

- τις οργανωμένες σε επίπεδο Ε.Ε. αναγκαστικές επιστροφές,

- την αναζήτηση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης και την καταπολέμηση των διακινητών και της εμπορίας ανθρώπων.Τέλος, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Βουλευτής σημείωσε ότι: «Η ενιαία αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ αυτή την κρίση μπορεί να αποτελέσει μοντέλο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων για το μέλλον, αλλά και υπόδειγμα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου, ιδίως για την ανάγκη άμεσης δράσης και επίδειξης αλληλεγγύης.» και κατέληξε λέγοντας: «Τις χώρες μας τις ενώνουν πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, την ικανοποίηση των οποίων θα πρέπει να επιδιώξουμε στη βάση επεξεργασμένων θέσεων αμοιβαίου συμφέροντος και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια