Ομόφωνο «Όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών στην αποψίλωση του Στρατοπέδου

 


Κατόπιν σχετικής εισήγησης του Δημάρχου Γιώργου Δασταμάνη, το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών - κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου 2023 παρουσία πολιτών, αιρετών, φορέων και κομμάτων – εξέφρασε την κάθετη και ομόφωνη αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του Στρατοπέδου Καραχάλιου που δρομολογείται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χαρακτηρίζοντας ως απαξιωτική, προσβλητική και μονομερή αυτή την ενέργεια, η οποία θίγει κοινωνικά και οικονομικά τον ήδη επιβαρυμένο Δήμο Γρεβενών.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί από την ηγεσία του Υπουργείου να ανακαλέσει την απαράδεκτη, αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ αυτή απόφαση, ώστε το Στρατόπεδο να επαναλειτουργήσει ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και να μην μετατραπεί σε μία μικρή μονάδα 30-40 θέσεων, όπως δυστυχώς έχει προαποφασιστεί.


Μάλιστα, οι επίσημες αναφορές για συνέχιση του Στρατοπέδου ως Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), βρίσκουν επίσης αντίθετο το Σώμα καθώς τα ΣΥΠΟ δρομολογούνται με άμεσο κλείσιμο τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το ίδιο το Υπουργείο.

Αδιαμφισβήτητα, η συνεχιζόμενη αποψίλωση κρίσιμων δομών, όπως αυτή του Στρατοπέδου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση και υπανάπτυξη των Γρεβενών καθώς πλήττονται ήδη από την αυξανόμενη ανεργία και τη δραματική μείωση του πληθυσμού τους.

Η λειτουργία του 586 Μηχανοποιημένου Τάγματος Πεζικού ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων από το 2003 και ως ΣΥΠΟ από το 2018, αποτελεί υπόδειγμα για όλη την χώρα αφού οι σύγχρονες κτιριακές του υποδομές το καθιστούν ένα από τα αρτιότερα και καταλληλότερα της επικράτειας για την εκπαίδευση και διαβίωση των οπλιτών, δυναμικότητας άνω των 480 ατόμων.

Επιπλέον, η ύπαρξη και λειτουργία του, αποτελεί μια πραγματική ανάσα ζωής για τους δημότες των Γρεβενών, συμβάλλοντας στη στήριξη της τοπικής οικονομίας, τονώνοντας συνάμα το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.

Μάλιστα, λόγω των νέων υποδομών του, τα κονδύλια συντήρησης που απαιτούνται είναι απειροελάχιστα σε σχέση με αυτά που θα χρειαστούν για να ξανανοίξουν τα παλαιά Κέντρα της Νοτίου Ελλάδος, που όπως διαρρέεται θα επαναλειτουργήσουν.

Συνεπώς, το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο Γρεβενών για τη σύσταση Επιτροπής Αγώνα, η οποία θα επιδιώξει άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Νικόλαο Παναγιωτόπουλο προκειμένου να υπάρξουν οι επίσημες εκείνες διαβεβαιώσεις ότι το Στρατόπεδο των Γρεβενών θα αποτελεί ένα πολυδύναμο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων με προοπτικές επέκτασης των υπαρχουσών εγκαταστάσεών του και όχι ένα ΣΥΠΟ με ημερομηνία λήξης.
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια