ΟΧΙ άλλες ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο: Κυριακή 8/1/2023 ώρα 11.00 π.μ στο Ανατολικό Εορδαίας

Το Βέρμιο είναι ένα βουνό που, παρότι έχει χαμηλό αιολικό δυναμικό, «στοχοποιήθηκε» από τους καταπατητές, κερδοσκόπους των λεγόμενων ΑΠΕ ακόμα από το 2010. Έκτοτε έχουν τοποθετηθεί δεκάδες γιγάντιες ανεμογεννήτριες, τεράστια καρφιά στο σώμα του βουνού, που δημιούργησαν πολλά και πολύμορφα προβλήματα στη βιοποικιλότητα και στο περιβάλλον γενικότερα και εκτός των άλλων έχει επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, στις υδρομαστεύσεις, στη σπάνια χλωρίδα και πανίδα αλλά μελλοντικά προβλέπεται να δημιουργήσουν και στην υγεία των κατοίκων των γύρω οικισμών. Πολλά δένδρα έχουν κοπεί για να γίνει ο δρόμος μέσω του οποίου θα ανεβάσουν στο βουνό τα «τέρατα». Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά η καταστροφή συνεχίζεται και εντείνεται.

Πάνω από ένα 1 GW (1.000 MW) είναι η ισχύς των αδειών που έχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ! Χωριστά οι άδειες για Φωτοβολταϊκά.

Ο αριθμός των ανεμογεννητριών που προβλέπεται να εγκατασταθούν, αν και μειώνεται λόγω της αύξησης της ισχύς τους, είναι τεράστιος. Το 2017 οι άδειες αφορούσαν την εγκατάσταση στο Βέρμιο 500 «τυπικών ανεμογεννητριών» ισχύος 2 MW η κάθε μία. Σήμερα εκτός από αυτές που έχουν ήδη εγκατασταθεί υπάρχουν άδειες παραγωγής για άλλες 85 ανεμογεννήτριες που η ισχύς τους φτάνει και τα 6 MW η κάθε μία!!!

Ο αριθμός των Α/Γ μπορεί να μειώνεται όμως το μέγεθος της καταστροφής αυξάνεται αφού οι νέες φτάνουν τα 220 μέτρα ύψους και χίλιους τόνους βάρους η καθεμία και η βάση τους χρειάζεται 2.000 κυβικά σκυρόδεμα που σε βάρος φτάνει τους 5.000 τόνους!

Και όλα αυτά όταν σύμφωνα με τους ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΗΕ τα δίκτυα έχουν κορεστεί και πλέον ΑΠΕ ισχύος 20.000 MW που έχουν εγκατασταθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής δεν μπορούν να πάρουν άδειες σύνδεσης…..

Θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν αυτό το έγκλημα;

ΟΧΙ λένε κατηγορηματικά φορείς και πολίτες

Στις 8 του Γενάρη, στις 11 η ώρα το πρωί, ομάδες και Πολίτες από όλη την περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας θα ανταμώσουμε στο εργοτάξιο αιολικών στο Βέρμιο.

Μπροστά στο Γυμνάσιο Ανατολικού, θα γίνει μία συμβολική κατάληψη του δρόμου, μία παράσταση διαμαρτυρίας.

Πρέπει να τους δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να τους σταματήσουμε, οπότε η παρουσία σας στην διαμαρτυρία είναι σημαντική!

Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου, στις 13,00 μ.μ, στην αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου, όπου οι εκπρόσωποι των ομάδων , θα αναφερθούν στα προβλήματα της περιοχής και τις σκέψεις τους για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Είναι σημαντική η παρουσία σας, να δώσουμε μια δυναμική απάντηση σ αυτούς που δεν μας σέβονται, σ αυτούς που ασελγούν στη φύση μας που κερδοσκοπούν σε βάρος της ζωής μας , της αξιοπρέπειά μας σε βάρος του μέλλοντος των παιδιών μας.

Η ενωτική κίνηση «Ενέργεια – Περιβάλλον SOS Δυτικής Μακεδονίας» στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση φορέων και πολιτών στο Ανατολικό Εορδαίας κατά των ανεμογεννητριών στο Βέρμιο !


Καμία νέα εγκατάσταση Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στο Βέρμιο και σε ολόκληρη την Περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας που είναι κορεσμένες όπως άλλωστε και σε ολόκληρη τη Χώρα.


Ναι στην αειφορία και στην προστασία του οικοσυστήματος της Περιοχής, των βοσκοτόπων και των αγροτικών εκτάσεων

Αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων


Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας και των νερών


Όλοι στο Ανατολικό την Κυριακή 8 του Γενάρη, στις 11 η ώρα το πρωί


Κοζάνη 6/1/2023

«Ενέργεια – Περιβάλλον SOS Δυτικής Μακεδονίας»Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια