Ο κυκλικός παραδοσιακός χορός των Θεοφανείων 2023. Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

 Πραγματοποιήθηκε μετά τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και τον Αγιασμό των υδάτων, 6-1-2023, (στο προαύλιο του Ι. Ναού Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης) ο κυκλικός παραδοσιακός χορός των Θεοφανείων 2023 με τη συμμετοχή των πιστών, ανδρών και γυναικών, όλου του ηλικιακού φάσματος.  

 

Συνεχίζουμε, (παρά τις δυσκολίες, που όσο πάει γίνονται περισσότερες) με επιμονή και υπομονή ωστόσο, τις προσπάθειες για τη μετάδοση στις νεότερες γενιές, στα παιδιά μας, στους μαθητές μας, στα εγγόνια μας, του πολιτισμού μας (χορός, μουσική, ποίηση, τραγούδι) που έχει αφετηρία τη Θεία Λατρεία της Εκκλησίας, εμπνέεται από αυτήν, τροφοδοτείται από αυτήν, σχετίζεται με αυτήν και απλώνεται ως φως, ελευθερία, αγάπη, δημιουργία και χαρά (πέρα από κουραστικά τσιτάτα και άλλους ηθικισμούς) στο σύγχρονο κόσμο μας, που τον ενώνει στο αρχέτυπό του.

 

‘’Τα ρείθρα ηγίασας τα Ιορδάνεια… Και έσωσας εκ της πλάνης, των ανθρώπων το γένος …. Διό σε ικετεύομεν, σώσον τον κόσμο σου’’ (Κάθισμα των Θεοφανείων).

 

Του χορού προηγείτο με το Σταυρό η οικογένεια Παντελή και Ανστασίας Παπαγόρα με τα παιδιά τους, Ευτέρπη, Σταυρούλα και Σωκράτη. Στα τραγούδια οι καλλίφωνες Βασιλική Αγοράτσιου, Σοφία Αντωνίου, Θεοδώρα Δελνιώτη, Χαρούλα Ματοπούλου και ακολουθούσε όλος ο χορός ανδρών-γυναικών. ‘’Ας κρατήσουν οι χοροί..’’, όπως λέει και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

 

 Έψαλαν θαυμάσια τους ύμνους των Θεοφανείων οι καλλίφωνοι ψάλτες μας: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά, Γιώργος Στεργιόπουλος, Δημήτριος Στεφανόπουλος ισοκράτημα. Στα λάβαρα: Γιώργος Ευαγγέλου και Μιχαήλ Αντωνίου.

 

Διακόνησαν στο γιορταστικό κέρασμα στο αρχονταρίκι και στο προαύλιο, το Εκκλ. Συμβούλιο (Παπαγεωργίου Περικλής, Κρομμύδα Άννα, Δουλδούρα Ολυμπία, Στεφάνου Δημήτριος) και το Φιλόπτωχο (Παπαγόρα Ανθή, Γεωργάκη Άννα, Παπαδημητρίου Άννα). Στη ‘’δημοπρασία’’ Σταυρού και Εικόνων εκφωνητής ο Περικλής Παπαγεωργίου και γραφεύς ο Λάμπρος Κουτσιούκης.

 

Μας συνέχει ο ευθύς λόγος του Επισκόπου και Μητροπολίτη μας, του Σεβ. Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου: ‘’Ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου είναι το ΕΓΩ του’’. (Ποιμαντορική Εγκύκλιος Θεοφανείων 2023). Και μας συνοδεύουν οι ευχές του: ‘’Χρόνια πολλά, ευλογημένα και φωτισμένα. Ο πνευματικός Σας Πατέρας, ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης Σας. Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος’’. Αμήν.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος. 8-1-2023


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια