1974: Ο 18χρονος τότε Πάρις θυμάται μέσω της εφημερίδας «Θάρρος» και δηλώνει: «Ο θόρυβος των τελευταίων ημερών με έωλα επιχειρήματα δεν έχει κανένα νόημα»

 


Η τελευταία πράξη της Βασιλείας στη χώρα γράφτηκε από τον ελληνικό λαό στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 όταν με το συντριπτικό 70% αποφάσισε το τέλος της. Ο θόρυβος των τελευταίων ημερών με έωλα επιχειρήματα δεν έχει κανένα νόημα. Προφανώς η Ιστορία δεν διαγράφεται το ίδιο όμως δεν ξαναγράφεται ούτε αλλοιώνεται.
Η Γ´ Ελληνική Δημοκρατία που θεμελιώθηκε το 1974 με καταλυτικό το ρόλο του δημοψηφίσματος που όρισε δημοκρατικά το πολίτευμα είναι η καλύτερη περίοδος της χώρας στη νεότερη Ιστορία της. Όσες αδυναμίες κι αν μπορεί κανείς να καταγράψει σε αυτή την περίοδο, η Ελλάδα άφησε πίσω της ενα ταραγμένο παρελθόν εκτροπών, διχασμών και ανωμαλίας με το στέμμα αρνητικό πρωταγωνιστή.
Ως συμβολή στην τοπική μας Ιστορία παραθέτω το δημοσίευμα της εφημερίδας ΘΑΡΡΟΣ 1/12/1974 για την επιτροπή υπέρ της Αβασιλεύτου Δημοκρατίας στην Κοζανη. Η Συντονιστική Επιτροπή συγκροτήθηκε 29/11 και δυο μέρες αργότερα στον κινηματογράφο ΗΡΩ οργάνωσε μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητές τον Εμμανουήλ Κριαρά ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το συμπατριώτη μας δικηγόρο Μάκη Τρικούκη και τον επίσης δικηγόρο Β. Βασιλακάκη.
Όπως γράφει το ΘΑΡΡΟΣ στο φύλλο της 3/12
«…Πλήθος συμπολιτών μας προσήλθεν εις την συγκέντρωσιν και η αίθουσα υπερεπληρώθη…».
Στο πλούσιο αρχείο τοπικού τύπου της Βιβλιοθήκης μας υπάρχουν εκτενή ρεπορτάζ εκείνων ημερών για όσους ενδιαφέρονται για την τοπική μας Ιστορία.
ΥΓ. Ευχαριστώ τη διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κα Ιωάννα Στεργιοπούλου για την άμεση ανταπόκριση της και τον εντοπισμό του συγκεκριμένου υλικού.


 Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια