Διαμαντής Βαχτσιαβάνος: Η ιστορία της αφίσας με την δολοφονία του Σολομών Σολωμού, η συμβολή της «Χαραλαμπιδικής κίνησης» των «Ιταλών» του ΠΑΣΟΚ και του συνδικάτου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ». Ιστορία γραμμένη με αίμα!

 




Την συγκεκριμένη αφίσα την πρωτοείδαμε στα γραφεία του συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, αλλά υπάρχει αναρτημένη και σε πολλά άλλα μέρη. Ψάξαμε για την ιστορία της και πραγματικά είναι καταπληκτική. Την ιστορία δημιουργίας της μας την διηγήθηκαν και εμείς την παρουσιάζουμε όπως την ακούσαμε. Πίσω από αυτή την αφίσα υπάρχουν αυτοί που φρόντισαν γι’ αυτό…

Στις 11 Αυγούστου του 1996, μια πορεία μοτοσικλετιστών από 12 χώρες, που ξεκίνησε από το Βερολίνο με σύνθημα «Λευτεριά στην Κύπρο» κατευθύνεται στα οδοφράγματα της Δερύνειας. Εκεί, μια ομάδα «γκρίζων λύκων» επιτίθεται στους ειρηνικούς διαδηλωτές. Ο Τάσος Ισαάκ ξυλοκοπείται κτηνωδώς μέχρι θανάτου. Είναι το πρώτο θύμα των «γκρίζων λύκων» και του κτηνώδους τουρκικού παρακράτους.

Στις 14 Αυγούστου του 1996, ημέρα κηδείας του Τάσου Ισαάκ, ομάδα διαδηλωτών κατευθύνεται πάλι στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Ο Σολομών Σολωμού ξεφεύγει από τους κυανόκρανους και ανεβαίνει στον ιστό για να κατεβάσει την τούρκικη σημαία, σύμβολο κατοχής της Κύπρου. Δολοφονείται βάναυσα πάνω στον ιστό. Χαρακτηριστική η εικόνα του με το τσιγάρο στο στόμα και την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. ΓΙΑΤΙ;


Αυτή η ιστορική στιγμή έμελλε μετά από λίγους μήνες να μείνει στην ιστορία με την παρούσα αφίσα, που εκδόθηκε από την «Χαραλαμπιδική κίνηση» των λεγόμενων «Ιταλών» του ΠΑΣΟΚ.

«Πολυκεντρική Ελλάδα», με πρωτοβουλία του ηγετικού στελέχους – τότε – Αγάπιου Γαβριηλίδη, γνωστού γιατρού, αγωνιστή και πατριώτη της πόλης μας.

Ας δούμε όμως και το ιστορικό της αφίσας. Ο Αγάπιος Γαβριηλίδης επικοινωνεί με τους φίλους του, ομοϊδεάτες στην Κύπρο, συγκεκριμένα την ομάδα «Αυτοδιάθεση» της Λευκωσίας, που σύχναζε στο γνωστό στέκι «Αιγαίο» στη Λευκωσία (δεν χρειάζονται ονόματα) και του στέλνουν την πρωτότυπη φωτογραφία του Σολομών Σολωμού, τη στιγμή της εκτέλεσής του από τον γνωστό παρακρατικό της Άγκυρας.

Η συνέχεια ήταν λίγο-πολύ γνωστή στους «παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ». Ο Αγάπιος, πανίσχυρο τότε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με στελέχη του νεογέννητου – τότε – «Σπάρτακου» (ίδε Αποστολίδης Παντελής κλπ.), φροντίζουν για την χρηματοδότηση της αφίσας, που έμελλε να γίνει παγκόσμια!

Από τις 5.000 αφίσες, ελάχιστες έχουν μείνει για την ιστορία. Προσωπικά τους ευχαριστώ που μου χάρισαν μία από τις εναπομείνασες και ειδικά τον φίλο Αγάπιο Γαβριηλίδη.

Γνωστός φίλος κοσμογυρισμένος μου έλεγε ότι εκτός από τις 500 που κορνιζώθηκαν και τις βρήκε σε διάφορα σημεία της Ελλάδος και της Κύπρου, την «συνάντησε» στη Σουηδία, την Αμερική και την Αυστραλία. Και εγώ προσωπικά μάλιστα την «συνάντησα» σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στους Κήπους του Έβρου, στην Κρήτη, στη Ρόδο, σε σχολεία και στρατόπεδα.

Τιμή και δόξα στον Σολομών Σολωμού, στον Τάσο Ισαάκ, αλλά και σε όλους τους αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα διαχρονικά. Τιμούμε τους Έλληνες Κυπρίους που έπεσαν για την Ελευθερία και δεν τους ξεχνάμε, γιατί μας έκαναν υπερήφανους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον παρακρατικό Τούρκο δολοφόνο που παραμένει ακόμα ατιμώρητος και δεν έχει επικηρυχθεί!

Να μην ξεχνάμε και αυτούς που φρόντισαν να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει αυτή η αφίσα, με τον ήρωα Σολομών Σολωμού!

Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΖΩΣΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗ!

Διαμαντής Θ. Βαχτσιαβάνος




























Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια