Πάρις Κουκουλόπουλος: «Οι δυο τελευταίες κυβερνήσεις και οι ντόπιοι εκπρόσωποι τους ευθύνονται από κοινού και εξ αδιαιρέτου για την καθίζηση της τοπικής οικονομίας»

 

 

 
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!Η αλλαγή του χρόνου εμπεριέχει πάντα ένα στοιχείο αισιοδοξίας γιατί την έχουμε ανάγκη, όπως το ίδιο έχουμε την ανάγκη του απολογισμού προκειμένου να βελτιώσουμε ο,τι αφορά τη ζωή μας.

Το 2022 σημαδεύτηκε από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, αλλά και τα πρωτοφανή υπερκέρδη που συσσώρευσαν και εξακολουθούν οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.

Πρώτα ήταν οι τράπεζες, μετά οι τεχνολογικοί κολοσσοί, τώρα οι ενεργειακοί γίγαντες. Αθροίζουν ανενόχλητα ασύλληπτα κέρδη ενώ οι ανισότητες καλπάζουν. Η αμήχανη στάση στο πρόβλημα και πολύ περισσότερο η αγνόηση του πλήττει καίρια το κύρος της φιλελεύθερης δημοκρατίας και στρώνει το δρόμο σε δημαγωγούς και λαϊκιστές που κραδαίνουν λύσεις ανύπαρκτες.

Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στην Ελλαδα με μια μεγάλη διαφορά, εδώ η κρίση μας επισκέφτηκε πολύ πριν την πανδημία και το ενεργειακό και τώρα ζούμε την παράταση της. Είμαστε κατά μια έννοια λοιπόν σοφότεροι γιατί οι κρίσεις δοκιμάζουν τις αντοχές μας παράλληλα όμως διδάσκουν.

Όλοι ξέρουμε ότι οι διαρθρωτικές λύσεις είναι καλύτερες από τα έκτακτα επιδόματα, όπως όλοι ξέρουμε ότι οι διαρθρωτικές λύσεις απαιτούν και προϋποθέτουν σχέδιο, επιμονή και αγώνα.

Η Κλιματική Αλλαγή και οι ανισότητες είναι το πεδίο δοκιμασίας της πολιτικής τα πολλά επόμενα χρόνια και η Ενεργειακή Δημοκρατία, στην οποία έχω αναφερθεί αναλυτικά πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, είναι η πιο πειστική και ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση. Είναι ο άλλος δρόμος μακριά τόσο από τα έκτακτα επιδόματα φτώχειας όσο και τη δημαγωγία και είναι στο χέρι μας να τον εγγυηθούμε όλοι μαζί τη χρονιά που έρχεται με τις επιλογές μας.

Όλα τα πιο πάνω ισχύουν σε υπερθετικό βαθμό για τον τόπο μας, γιατί εδώ έχουμε τις πλέον έμπρακτες αποδείξεις για τους υπεύθυνους της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε όλοι.

Οι δυο τελευταίες κυβερνήσεις και οι ντόπιοι εκπρόσωποι τους ευθύνονται από κοινού και εξ αδιαιρέτου για την καθίζηση της τοπικής οικονομίας που επέφερε και την πληθυσμιακή μας συρρίκνωση. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και η εξαιρετική ερευνητική δουλειά ντόπιων επιστημόνων πιστοποιούν αυτή την αλήθεια όσο και όποιους κι αν ενοχλεί. Στη Δημοκρατία το μεγάλο όπλο του πολίτη είναι η ψήφος και το 2023 θα την ασκήσουμε σε όλα τα επίπεδα με πρώτες τις εθνικές εκλογές. Όλες οι μάχες πρέπει να δοθούν και να κερδηθούν υπέρ του καλώς εννοούμενου τοπικού συμφέροντος που δεν είναι άλλο από το γενικό, το δημόσιο συμφέρον. Τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Αθήνα πρέπει να νιώσουν τη δύναμη μας που είναι μεγάλη.

Επιβάλλεται να τη δώσουμε αυτή τη μαχη όχι μόνο γιατί αξίζουμε ένα καλύτερο αύριο, ούτε μόνο γιατί οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας πλήττονται περισσότερο από όλους μας. Οφείλουμε πάνω από όλα να αγωνιστούμε για τη νέα γενιά που είναι ο μεγάλος χαμένος των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Καλή Χρονιά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια