Η Ιστορία του Πολυτεχνείου. Του Διαμαντή Βαχτσιαβάνου



Υπάρχουν "ευεργέτες" που κάνουν βρωμοδουλειες και με μια "ευεργεσία" ανεβαίνουν στο βάθρο των επιφανών, αλλά υπάρχουν και οι αληθινοί, ανιδιοτελείς ευεργέτες, που η αδικία της πολιτείας τους σημαδεύει βαθιά!

Για έναν πραγματικό ευεργέτη θα μιλήσουμε, γιατί υπάρχουν και αυτοί, αλλά είναι λίγοι!
Για παράδειγμα θα αναφέρουμε τον Στουρνάρη, που έφερε όλη του την περιουσία στην Ελλάδα και την διέθεσε να χτιστεί το Πολυτεχνείο!
Πλήρωνε, πλήρωνε ο καημένος και το κτίριο δεν έλεγε να τελειώσει! Όλοι έτρωγαν και άρπαζαν τους παράδες του ρομαντικού, πραγματικού αυτού ευεργέτη, χωρίς να ολοκληρώνουν το έργο. Τελικά, το Πολυτεχνείο έμεινε ημιτελές. Του έλειπαν οι πόρτες, τα παράθυρα, τα δάπεδα...Τελείωσαν τα χρήματα του Στουρνάρη. Ο άνθρωπος μετά από αυτή την εξέλιξη, έμεινε φτωχός!
Τότε, εμφανίστηκε ο Αβέρωφ, που προθυμοποιήθηκε να το αποπερατώσει με δικές του δαπάνες, βάζοντας όμως κι έναν όρο στην συμφωνία του με το κράτος: απαίτησε, το Πολυτεχνείο, να έχει το όνομα του!
Και το ελάχιστα αυτό σοβαρό κράτος, δέχτηκε τον όρο και έφτυσε κατάμουτρα τον Στουρνάρη. Αυτόν που έβαλε όλη του την περιουσία να χτιστεί το Πολυτεχνείο, που με το κλέψιμο των εργολάβων και τις πλάτες των πολιτικων, όχι φυσικά με το αζημιωτο, έμεινε ημιτελές και ο ίδιος πτώχευσε!
Έδωσαν το όνομα που απαίτησε ο Αβέρωφ στο Πολυτεχνείο και οι πολιτικοί ησύχασαν την ενοχη συνείδηση τους... δίνοντας σε έναν πλαϊνό δρόμο, το όνομα του πραγματικού ευεργέτη του, του Στουρνάρη!
Το Πολυτεχνείο ονομάστηκε "Εθνικό Μετσόβειου Πολυτεχνειο", κατά απαίτηση του Αβερωφ!
Μήπως όμως ο ρομαντικός Στουρνάρης είναι το μοναδικό παράδειγμα;;; Στην πόλη της Κοζάνης λείπει το άγαλμα, έστω ένας δρόμος στο ονομα του π. Αυγουστίνου Καντιώτη, που χάρη σε αυτόν επιβίωσαν οι Κοζανίτες και τα γύρω χωριά, με τα 8.500 πιάτα συσσιτίου ημηρεσιως στην κατοχή, που με δική του φροντίδα μοιραζόταν!
Λείπει το άγαλμα του Λασσάνη, που πριν λίγα χρόνια υπήρχε στην κεντρική πλατεία και τώρα βρίσκεται "κρυμμένο" σε κάποιο υπόγειο!
Λείπει από την πλατεία το άγαλμα του Μητροπολίτη Ιωακείμ, του αντάρτη δεσπότη, που κι αυτό βρισκόταν πριν λίγα χρόνια στην κεντρική πλατεία!
Λείπει και το άγαλμα, που θα έπρεπε ίσως να βρισκόταν έξω από το δημαρχείο, του πρωην δημάρχου και γιατρου Παπαγιάννη! Άνθρωπος πρώτα και γιατρός μη ήθος και προσφορά στον συνάνθρωπο και μετά δημάρχου! Ένας άνθρωπος, επιστήμονας και δήμαρχος προς μίμηση!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια