Ο Μάκης Βαχτσεβάνος, δημιουργός της μεικτής χορωδίας "ΕΛΙΜΕΙΑ", το 1964! (Γράφει ο Διαμαντής Βαχτσιαβάνος)



Η Κοζάνη δείχνει ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία στον τομέα της μουσικής, απο τους χρόνους της τουρκοκρατίας ακόμα!
Κοζανιτης στην καταγωγή ήταν ο διεθνούς φήμης μαέστρος Χέρμπερτ Ενστ Φον Καραγιαν (1908 - 1989) και στην Κοζανιτικη μουσική διέπρεψαν, οι Κώστας Λιοντας, Γιάννης Δοδουρας, αδερφοί Κουτσιμανη, Μάκης Βαχτσεβανος κλπ.
Η ανδρική χορωδία "Άγιος Νικόλαος" (1936) ξεκίνησε με πρώτο μαέστρο τον Γιάννη Δοδουρα και συνέχισε με τον Νικόλαο Λιουφη, τον Μάκη Βαχτσεβανο και τον Πάρη Καραχαλιο!
Ειδικά τώρα για τον μαέστρο ΜΑΚΗ ΒΑΧΤΣΕΒΑΝΟ (1928-1992).
Είχε ο Μάκης Βαχτσεβανος εξαιρετική μουσική αντίληψη! Μαθητής ακόμη του Γυμνασίου, σε καιρούς δισεκτους, δίδασκε στους μαθητές του τραγούδια κλασικών μουσικών με την βοήθεια ενός παμπαλαιου αρμονιου!
Στα 17 του χρόνια διηύθυνε την εκκλησιαστική χορωδία "Άγιος Νικόλαος", την οποία οδήγησε σε θρίαμβο το 1961, αποσπώντας το δεύτερο βραβείο στο πανελλήνιο φεστιβάλ χορωδιών!
Το 1964 δημιούργησε στην Κοζάνη την μεικτή χορωδία "ΕΛΙΜΕΙΑ" με την οποία έδωσε σειρά συναυλιών κι αποθεώθηκε κυριολεκτικά το ανδρικό τμήμα, όταν έψαλε στα εγκαίνια του διορθοδοξου κέντρου στην Γενεύη! Ανεκτίμητη ήταν η προσφορά του στην διάσωση της χορωδιακής μουσικής του Γιάννη Δοδουρα!
Η ζωή του μεγάλου αυτού μαέστρου έσβησε μέσα στον ύπνο, προκαλώντας σε όλη την Κοζάνη ένα βαθύτατο αισθημα θλίψης το άγγελμα του θανάτου του, την 18 Φεβρουαρίου 1992.
(Πληροφορίες από το βιβλίο " Ο ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ στο χώρο και στο χρόνο", του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης. Κων/νου Σιαμπανοπουλου).

(Γράφει ο Διαμαντής Βαχτσιαβάνος)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια