Ωμή παρέμβαση Στουρνάρα-Μητσοτάκη υπέρ των Funds στον Αρειο Πάγο του Γιάννη Θεοφύλακτου*

 Τα πράγματα έχουν ως εξής και είναι χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, στην οποία παρεμβαίνει με ωμότητα ο Στουρνάρας (Τράπεζα της Ελλάδος, πρ. Υπ. Οικονομικών της ΝΔ), με τις ‘πλάτες’ του Μητσοτάκη, προκειμένου να ‘λύσει τα χέρια’ στα funds, ώστε να επιτεθούν στην α΄ λαϊκή κατοικία:

  1. Τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης είχαν ‘αποθρασυνθεί’ μετά την εκλογή Μητσοτάκη. Ξεκίνησαν οι μαζικοί πλειστηριασμοί κατά την πρώτης λαϊκής κατοικίας (επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε ούτε έναν πλειστηριασμό κατά πρώτης λαϊκής κατοικίας) και μάλιστα σε ακραίες περιπτώσεις: πχ πλειστηριασμοί για μικρά χρέη (10 – 20 χιλιάδων €), πλειστηριασμοί σε βάρος ανθρώπων με σοβαρές ασθένειες, πλειστηριασμοί στα χωριά κτλ.

  2. Τονίζω ότι τα funds αγόρασαν τα δάνεια στο 5 – 15% της αξίας τους (άγνωστο, μάλιστα, είναι εάν πλήρωσαν στις τράπεζες αυτό το ελάχιστο ποσοστό ή … δανείστηκαν γι’ αυτό, όπως στην περίπτωση ΠΑΤΣΗ). Υπενθυμίζω, επίσης, ότι οι τράπεζες, πριν ξεπουλήσουν όσο – όσο τα δάνεια, πτώχευσαν και ανακεφαλαιοποιήθηκαν 2 και 3 φορές με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων (και των δανειοληπτών). Σημειώνω, ακόμη, ότι η ΝΔ και μεγάλα ΜΜΕ χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια € και δεν πληρώνουν ούτε ένα λεπτό (αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ‘μπαταχτσήδες’).

  3. Τα funds εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, συνήθως στο Δουβλίνο (ή στην Κύπρο κτλ). Στην πραγματικότητα, νοικιάζουν ένα ‘γραφειάκι’ 5 Χ 5 τμ και έχουν ένα θυροτηλέφωνο τυπικά, για να εκδώσουν ΑΦΜ – ούτε υπάλληλοι ούτε τηλέφωνο ούτε e-mail. Και, εννοείται, αδιαφάνεια για το ποιοι κρύβονται πίσω τους.

  4. Κατά την διάρκεια της θητείας μας και συγκεκριμένα στο τέλος του 2015, εντός των μνημονίων και με την αυστηρή επιτήρηση των ξένων (που τους έφερε εδώ η πτώχευση της χώρας, για την οποία ευθύνονται οι Κυβερνήσεις από το 1975 ως το 2010), ψηφίσαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση ένα νόμο για τα funds (τον 4354/2015), ο οποίος έθετε αυστηρές προϋποθέσεις για την λειτουργία τους. Τότε είχαμε δεχθεί μεγάλη επίθεση, όμως και στο ζήτημα αυτό ο χρόνος μας δικαίωσε: απόδειξη ότι τα funds για να λειτουργήσουν δεν επέλεξαν το νόμο αυτό (4354/2015), αλλά ένα νόμο του … 2003 (τον 3156/2003).

  5. Νομικά, όμως, το ζήτημα της νομιμοποίησης των funds και των εταιρειών διαχείρισης (που εκπροσωπούν τα funds στην Ελλάδα), έφτασε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος έκρινε ξεκάθαρα ότι: είναι ΑΚΥΡΕΣ οι διαταγές πληρωμής, είναι ΑΚΥΡΕΣ οι κατασχέσεις και είναι ΑΚΥΡΟΙ οι πλειστηριασμοί, εφόσον δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις του ν. 4354/2015 (κι αυτό γιατί με το νόμο του 2003 που επικαλούνται, τα funds μπορούν μόνο να ενημερώνουν και τίποτε άλλο). Με μία πολύ σημαντική απόφαση, την 822/2022, ο Άρειος Πάγος ουσιαστικά ‘ακυρώνει’ όλες τις επιθετικές ενέργειες των funds.

  6. Η απόφαση αυτή προκάλεσε ‘σεισμό’ και η Κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάστηκαν να περάσουν τροπολογία στη Βουλή, με την οποία τα funds θα ξεπεράσουν το ‘εμπόδιο’ του Αρείου Πάγου. Όμως, οι επικείμενες εκλογές, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη λαϊκή κατακραυγή (η οποία είχε ήδη ξεσπάσει με το σκάνδαλο Πάτση), έκαναν τον κ. Μητσοτάκη να ενεργήσει ‘εκ του πλαγίου’: ασκώντας παντοιοτρόπως πίεση στην δικαστική εξουσία, προκειμένου να ανακαλέσει την 822/2022 απόφαση.

  7. Ήδη, ο κ. Στουρνάρας, δκτης της ΤτΕ και πρώην Υπ. Οικονομικών επί Σαμαρά, ανέλαβε τον ρόλο του ΄μπροστάρη’ του Μητσοτάκη: στην 12η σελίδα της έκθεσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του Νοεμβρίου 2022 αναφέρεται επί λέξει: «Η ικανότητα των εν λόγω εταιριών να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό των Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/20228 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών …»

  8. Εδώ, δηλαδή, στην έκθεση της ΤτΕ του Νοεμβρίου 2022, με περισσό θράσος, ο κ. Στουρνάρας -με προφανέστατη στήριξη κ. Μητσοτάκη- παρεμβαίνει ωμά στην -υποτίθεται ανεξάρτητη- δικαστική εξουσία και προεξοφλεί την απόφαση της Ολομέλειας του ΑΠ (όπου εισήχθη το θέμα με ‘fast track’ διαδικασίες), ότι δηλαδή θα «άρει τους περιορισμούς» που επέβαλε η 822/2022 απόφαση (!)


Ο Άρειος Πάγος έβαλε ένα ‘φρένο’ στα ασύδοτα funds, τα οποία επιτίθενται στην α΄ λαϊκή κατοικία χωρίς να πληρώνουν φόρους και αγοράζοντας ‘κοψοχρονιά’ και με αδιευκρίνιστους τρόπους και πηγές προελεύσεως τα στεγαστικά δάνεια των Ελλήνων πολιτών (άραγε ποια η τύχη των δανείων των ‘ισχυρών’ ή της ΝΔ που χρωστάει πάνω από 400 εκατομμύρια € και δεν πληρώνει ούτε λεπτό;).

Πρόκειται για μείζον θέμα δημοκρατίας και δικαιοσύνης: ήδη ο νομικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί με την ωμή αυτή παρέμβαση, Δικηγορικοί Σύλλογοι ήδη εξέδωσαν ανακοινώσεις (πχ Αιγίου) και είναι χρέος όλων μας να μην επιτρέψουμε στον κ. Στουρνάρα, στον κ. Μητσοτάκη και σε κανέναν απολύτως να παρέμβει φορτικά στην Δικαιοσύνη προκειμένου τα funds να καταστούν και πάλι ασύδοτα.


* ο Γιάννης Θεοφύλακτος είναι δικηγόρος παρ’ αρείω πάγω (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης την περίοδο 2015 – 2019).Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια