Πρόταση για την ονομασία της αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου σε “Αίθουσα αλησμόνητων πατρίδων”

 


Είναι γνωστό ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το κομβικό ιστορικό γεγονός για την χώρα μας, την Μικρασιατική Καταστροφή. Δεν θα επαναλάβω αυτά που όλοι γνωρίζουμε για την σημασία της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και τα γεγονότα του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης που κάλυψαν μεγάλο μέρος του20ου αιώνα.

Θέλω απλά να υπενθυμίσω ότι αυτές οι ιστορικές καταστροφές δημιούργησαν στρατιές προσφύγων που μετοίκισαν στον Ελλαδικό χώρο αφήνοντας προαιώνιες εστίες. Τις αξέχαστες Πατρίδες μας στον Πόντο, στην Ιωνία, στην Ανατολική Θράκη καθώς και σε άλλες περιοχές της Ανατολίας.

Η Περιφέρειά μας αποτέλεσε βασικό τόπο εγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων των Ελλήνων της Ανατολής. Οι αλησμόνητες πατρίδες ζουν στη μνήμη μας και τιμώνται διαιωνίζοντας τις παραδόσεις μας, μέσω των πολιτιστικών συλλόγων που ανθίζουν στην Περιφέρειά μας. Οι εκδηλώσεις μνήμης τη φετινή χρονιά είναι πολλές και σε όλο τον κόσμο!

Δυστυχώς όμως οι εκδηλώσεις και η μνήμη υποχωρεί όταν περάσουν οι κομβικές χρονικές στιγμές όπως η φετινή εκατονταετηρίδα. Σε αυτό το πλαίσιο διατήρησης της μνήμης των πατρίδων των προγόνων μας και συνεχούς υπενθύμισης των δεινών που επιφέρει ο πόλεμος ,το μίσος ,οι εθνικισμοί, προτείνω:

1. Η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου να ονομαστεί σε ‘’ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ’’ με την τοποθέτηση της ανάλογης πινακίδας στην είσοδο της αίθουσας.

2. Να μεταφέρει ο Περιφερειάρχης στην ΓΣ της ΕΝΠΕ ως αίτημα την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας, να ονοματισθεί σε κάθε Περιφέρεια μια αίθουσα σε ‘’ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ’’

Αυτό θα αποτελεί μία συνεχή υπενθύμιση, του άλλοτε ένδοξου και άλλοτε τραγικού παρελθόντος, αλλά και μια ελάχιστη τιμή για όσους αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους. Η μνήμη του παρελθόντος αποτελεί οδηγό του σήμερα και του αύριο.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και ελπίζω η πρότασή μου να αντιμετωπιστεί θετικά.

Γιώργος Χριστοφορίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Παράταξη ΄΄ΕΛΠΙΔΑ΄΄



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια