Αρκετός κόσμος στην παρουσίαση του βιβλίου “Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος – Από τον Μακεδονικό Αγώνα στη Μικρασιατική Καταστροφή».

Τη Δευτέρα στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Αθανασίου Μπιλιανού με τίτλο: «Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος – Από τον Μακεδονικό Αγώνα στη Μικρασιατική Καταστροφή». Το βιβλίο παρουσίασε η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Μικροκάστρου, Γερόντισσα Θεολογία.


Στα επιφανή και ιδιαίτερα προβεβλημένα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής ανήκει και ο ιεράρχης της πολύκλαυστης και δοξασμένης πρωτεύουσας της Ιωνίας, Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος Καλαφάτης (1867-1922). Ο νέος ιερομάρτυρας της Εκκλησίας υπήρξε μια εξέχουσα και χαρισματική προσωπικότητα των αρχών του 20ού αιώνα. Αν και έζησε όλα τα χρόνια της ζωής του εκτός Ελλάδας, αναδείχθηκε σε μια φλογερή φυσιογνωμία του Ελληνισμού που ζούσε και άκμαζε στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Η ζωή του Χρυσοστόμου Σμύρνης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μυθιστορηματική. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας, σπούδασε και ανδρώθηκε πνευματικά στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υπηρέτησε στην Πατριαρχική Αυλή της Κωνσταντινούπολης ως Μέγας Πρωτοσύγκελλος, ενώ λίγο αργότερα χρημάτισε Μητροπολίτης Δράμας και έπειτα Μητροπολίτης Σμύρνης.

Εξεμέτρησε το ζην σε ηλικία μόλις πενήντα πέντε ετών, γνωρίζοντας βίαιο και φρικτό θάνατο στα χέρια του τουρκικού όχλου της Σμύρνης, κάτι που επιβεβαιωμένα θα μπορούσε να είχε αποφύγει. Με το εκούσιο μαρτύριό του ο Χρυσόστομος Σμύρνης έγινε μιμητής των μαρτύρων της πίστεως και της ελευθερίας... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια