1963, 15 Οκτωβρίου : Ο Γεώργιος Παπανδρέου έρχεται στα Γρεβενά και εξαγγέλλει την ίδρυση του Νομού

 


Φθάνοντας στην πόλη και αφού το πλήθος τον σηκώνει στα χέρια ανεβαίνει και μιλάει από το μπαλκόνι του Ξενοδ. ΑΙΓΛΗ προς το λαό των Γρεβενών που είναι συγκεντρωμένοι στην Πλ. Αιμιλιανού (εδω άλλη ανάρτηση με φωτ. :https://www.facebook.com/.../pfbid02kxm5VXXT2VWtn8wP5xj33...) .

Λίγα ιστορικά στοιχεία για ό,τι προηγήθηκε : Ο Γ. Παπανδρέου με επιμονή των τοπικών στελεχών παρεκκλίνει της πορείας του προς Καστοριά και στρίβει για Γρεβενά!

Σύμφωνα με διήγηση του Γιω. Παπαιωάννου (Δικηγόρου) το «μπλόκο» στον Γ. Παπανδρέου έγινε στην ''Μπάρα'' Σιάτιστας όπου ο ίδιος με τοπικά στελέχη της Ενωσης Κέντρου και τον βουλευτή Κ. Ταλιαδούρη, του επέμεναν ότι πρέπει να έλθει οπωσδήποτε στα Γρεβενά. Η πομπή, που πήγαινε προς Καστοριά, σταμάτησε για λίγο και ο Γ. Παπανδρέου τους ανέφερε ότι πάει συνήθως σε πρωτεύουσες Νομών και αν τώρα «παρεκλίνει» θα πρέπει να το κάνει και σε άλλα μέρη. Όμως οι Γρεβενιώτες ήταν αμετάπειστοι. Του τόνισαν ότι θα πρέπει να έρθει και να εξαγγείλει την ίδρυση! Ο Μιχ. Παπακωνσταντίνου (αρχικά προβληματισμένος για την εκλογική σκοπιμότητα ίδρυσης Νομού) είχε ενωρίτερα συνεννοηθεί με Ταλιαδούρη-Παπαιωάννου-Λάιο-Νασίκα κ.ά. να επισημάνει στον αρχηγό της Ενώσεως Κέντρου ότι μόνο αν τώρα αποφασίσει ότι θα εξαγγείλει την ίδρυση να πάει στα Γρεβενά, αλλιώς να μην πουν τον λόγο για τον οποίο δεν θα ήθελε να πάει (ώστε να μην γίνει εκλογική ζημιά). Εκείνη ακριβώς την ώρα ο Γεώργιος Παπανδρέου αποφάσισε και τα δύο και όλοι μαζί μέσα σε καταφανέστατη πανηγυρική ατμόσφαιρα ήρθαν στα Γρεβενά και κάνανε την συγκέντρωση. Η χαρά και η πανηγυρική διάθεση όλων είναι φανερή και στη σχετική φωτογραφία. Η Ένωση Κέντρου εξέλεξε άνετα τον Κ. Ταλιαδούρη βουλευτή. Η χαρά και η πανηγυρική διάθεση όλων είναι φανερή και στη σχετική φωτογραφία.

ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ αφού είναι γνωστόν ότι στο Νομό "σάρωνε'' η Συντηρητική παράταξη.

Περισσότερα εχω γράψει & δημοσιεύσει :

1. http://grebena.blogspot.com/.../normal-0-false-false...

2. https://www.academia.edu/.../%CE%97_%CE%91%CE%9D%CE%9F%CE...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :

Ο Γ. Παπανδρέου μιλάει προς τον λαό των Γρεβενών από το μπαλκόνι του Ξενοδοχείου ΑΙΓΛΗ. Πηγή περιοδικό ‘’Διάλογοι’’, Ιούλιος 1998-Ομίλου Παρέμβασης – © αρχ. Γιω. Παπαιωάννου ο οποίος διακρίνεται αριστερά του Παπανδρέου. Δεύτερος από τα δεξιά του ο Μιχ. Παπακωνσταντίνου από την Κοζάνη).

Το άρθρο δημοσιεύθηκε από τον Αλέξανδρο Τζιόλα στην ομάδα

ΓΡΕΒΕΝΑ: Από το Περιθώριο στην Ανάκαμψη και τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια