Υδροβιότοπος Άγρα-Βρητών-Νησίου: ένας κοντινός must προορισμός. Ουρανία Στυλιάδου

 

Από πού πηγάζουν οι καταρράκτες της Έδεσσας, πόσα βαλσαμωμένα ζώα και πουλιά χωράνε σε ένα μουσείο, ποια είναι η Φυσική Ιστορίας της περιοχής και τι ακριβώς είναι η άγρια φύση;

Αυτά και πολλά πολλά άλλα ερωτήματα και απορίες θα απαντηθούν όταν κάποιος αποφασίσει να επισκεφθεί το Κέντρο Πληροφόρησης  και την Έκθεση Φυσικής Ιστορίας του Υδροβιότοπου Άγρα-Βρητών-Νησίου.

Ο χώρος ξεκίνησε την λειτουργία του πριν από περίπου έναν χρόνο, βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την Έδεσσα και είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί οικογένειες, ομάδες παιδιών και σχολεία.

Εκεί, πολλά μπορεί να κάνει κανείς κατά την επίσκεψή του.

Μπορεί να πάρει πολύτιμες και σπάνιες πληροφορίες.

Να δει την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση της άγριας φύσης με βαλσαμωμένα πουλιά και ζώα που φθάνουν τα 300 είδη, να γνωρίσει την σημασία και την αξία των λιμνών και φυσικά να παρακολουθήσει την παρουσίαση-οικοξενάγηση σε μορφή αλληλεπιδραστικού διαλόγου.

Η υπεύθυνη του Κέντρου Φυσικής Ιστορίας – Περιβαλλοντικής και Τουριστικής πληροφόρησης κυρία Ειρήνη Σκούλη θα σας ξεναγήσει στο χώρο, θα σας μιλήσει για πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, διαφορετικά από τα συνηθισμένα και θα απαντήσει στις απορίες σας.

Η ξενάγηση, με την παραστατικότητα της ξεναγού και τον τρόπο που έχει στηθεί το Κέντρο, μοιάζει με διαδρομή μέσα στο άγριο δάσος.

Βλέπεις τα ζώα, τα πουλιά και ακούς τον ήχο που κάνουν άλλοτε ένα-ένα και άλλοτε πολλά μαζί.

 Δεν είναι απίθανο, καθώς θα βγεις από το Κέντρο, να αισθάνεσαι ότι δίπλα σου περπατά μια καραβίδα, ότι πάνω σου πετά ένα γεράκι ή μπορεί και να ακούσεις το τρένο να σφυρίζει καθώς φθάνει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Άγρα.

Σε μία εποχή που η τεχνολογία έχει καταλάβει ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων (μικρών και μεγάλων), η αναζήτηση της φύσης, η αναθεώρηση της σχέσης μαζί της και ο προγραμματισμός μίας συνέχειας που θα διακατέχεται από μεγαλύτερη ισορροπία, είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.

Στο σημείο αυτό έρχεται να προσφέρει τη μεγάλη του βοήθεια το Κέντρο Πληροφόρησης μεταφέροντας μία γνώση που αν την είχαμε ίσως να ήμασταν λίγο πιο κοντά σε αυτό που επιδιώκουμε.

Η Έκθεση Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο Πληροφόρησης βρίσκονται στην περιοχή «Κύκνοι» στον Άγρα Εδέσσης.

Τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2381020300 ενώ στο site www.edessacity.gr  στο Τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού και Περιβάλλοντος, μπορείτε να βρείτε χρήσιμα πράγματα.

Ο άνθρωπος συντηρεί και συντηρείται από το οικοσύστημα και η διαβίωσή του στους διαφόρους οικισμούς απαιτεί σεβασμό και ο σεβασμός ξεκινά (κατά ένα μεγάλο μέρος) από τη γνώση.

Καλή ξενάγηση.

 

Ουρανία Στυλιάδου

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια