Η απευθείας ανάθεση του δημάρχου Σερβίων ύψους 18.300 ευρώ Του Β. Κωνσταντόπουλου

 


 

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου, ιστοσελίδα της Κοζάνης δημοσιοποίησε ότι «ο δήμος  Σερβίων με απ’ ευθείας απόφαση του δημάρχου έδωσε 18.300 ευρώ σε διαφημιστική εταιρεία της… Λάρισας για την δημοσιότητα προγράμματος», αναφέροντας ταυτόχρονα και διάφορες λεπτομέρειες για τις διαδικασίες της ανάθεσης, που καθόλου δεν τιμούν τον δήμο.

 

Περιμέναμε την άμεση αντίδραση του δημάρχου, μιας και όπως ο ίδιος ισχυρίζεται σύμφωνα με το δημοσίευμα, «είναι τόσο αδαμάντινος, που δεν μπορεί να τον ακουμπήσει κανένας».

Περιμέναμε επίσης να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με την ανάθεση, μιας και, όπως ο ίδιος διατυμπανίζει, είναι πολύ ευαίσθητος σε θέματα ηθικής τάξης.

 

Μάταια όμως περιμέναμε! Σιγή βοώντος εν τη ερήμω!..

 

Τι προκύπτει από το δημοσίευμα;

-Ότι ο δήμαρχος ανέθεσε με διαδικασίες απ’ ευθείας ανάθεσης την παροχή υπηρεσίας σε διαφημιστική εταιρεία της Λάρισας ύψους 18.300 ευρώ, για την υλοποίηση δράσεων προγράμματος που εκτελεί ο δήμος Σερβίων.

- Ότι η ανάθεση έγινε χωρίς να ληφθούν και άλλες προσφορές από εταιρείες της περιοχής, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό, την στιγμή που οι εταιρείες αυτές δίνουν αγώνα επιβίωσης.

- Ότι επιλέχθηκε η εταιρεία της Λάρισας επειδή «υπήρξε άνθρωπος των Σερβίων που δουλεύει στην εταιρεία».

- Ότι σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο δήμαρχος, « η προσφορά της εταιρείας από την Λάρισα ήταν η πλέον συμφέρουσα για τον δήμο Σερβίων», ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρξε άλλη προσφορά, όχι μόνο από την περιοχή, αλλά από πουθενά, που να το τεκμηριώνει.

- Ότι η εταιρεία από την Λάρισα «έδωσε ανταποδοτικά οφέλη της επιλογής της, που έχουν να κάνουν με την δωρεάν προμήθεια υπολογιστή και άλλου υλικού στον δήμο Σερβίων».

 

Τι  συμπεραίνουν όμως οι απλοί πολίτες από αυτά που διαβάζουν;

- O δήμαρχος ανέθεσε εργασίες παροχής υπηρεσιών, σημαντικού μάλιστα ύψους 18.300 ευρώ, με βάση προσωπικά κριτήρια (π.χ ότι κάποιος άνθρωπος των Σερβίων δουλεύει στην εταιρεία), χωρίς μάλιστα να ληφθούν και άλλες προσφορές από εταιρείες της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

- Ο δήμαρχος συζήτησε για ανταποδοτικά οφέλη, ενώ από καμία διαδικασία δεν προκύπτει η δυνατότητα του δημάρχου να διαπραγματεύεται κάτι τέτοιο, παρά μόνο με απόφαση δημοτικού συμβουλίου και εφ’ όσον αυτό αναφέρεται στην διακήρυξη.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση πουθενά στην διακήρυξη δεν αναφέρεται η δυνατότητα υποβολής πρότασης ανταποδοτικών για την ανάθεση της εργασίας.

 

Είναι φανερό. Ο δήμαρχος με τις ενέργειές του αυτές προσπαθεί να εγκαταστήσει στον δήμο ένα καθεστώς υποστήριξής του.

Μόνο που τώρα έχει χάσει κάθε ηθικό πλεονέκτημα. Οι πρακτικές που εφαρμόζει είναι παλαιοκομματικές και αναχρονιστικές.

 

Οι πολίτες όμως βλέπουν και κρίνουν. Και στις επόμενες εκλογές θα του στείλουν τον λογαριασμό.

Μαύρο στις παλαιοκομματικές και αναχρονιστικές πρακτικές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια