Γιώργος Αμανατίδης: «Η Κυβέρνηση στηρίζει τον κλάδο της γούνας και δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για την περιοχή»

 


Στο πλαίσιο προώθησης συνολικής πρότασης για τον κλάδο της γούνας, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ν. Κοζάνης κ. Γιώργου Αμανατίδη, οργανώθηκε συνάντηση συντονισμού στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Θάνου Πετραλιά παρουσία εκπροσώπων του κλάδου με επικεφαλή τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας (ΕΟΓ) κ. Άκη Τσούκα.

Έγινε ανασκόπηση των θεμάτων που τέθηκαν σε προηγούμενη συνάντηση, διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που επιτεύχθηκε και τέθηκαν νέοι στόχοι.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κλάδος στηρίχτηκε από την Κυβέρνηση και επέζησε την περίοδο της πανδημίας. Αντίστοιχες ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα:

  1. Ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις γούνας να ενταχθούν στο μέτρο αναστολής της εργασίας, από 01/07/22 έως 30/09/22 με δυνατότητα δίμηνης παράτασης.

Η νομοθετική ρύθμιση θα εγκριθεί σύντομα.

  1. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία προγράμματος εκπαίδευσης ανέργων και πιστοποίησης του επαγγέλματος γουνεργάτη.

  2. Διερευνάται η δυνατότητα αναστολής καταβολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

  3. Διερευνάται η δυνατότητα αναστολής καταβολής, αναστολής πλειστηριασμών και κεφαλαιοποίησης τόκων των δανειακών επιχειρηματικών υποχρεώσεων.

  4. Διερευνάται η δυνατότητα εφαρμογής ειδικού προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής λόγω των δυσκολιών που επέφερε στον κλάδο της γούνας ο πόλεμος στην Ουκρανία (καθόσον η Ουκρανία και η Ρωσία αποτελούν αγορά για τον κλάδο σε ποσοστό 95%).

  5. Διερευνάται η μετατροπή του υπολειπόμενου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα λόγω «ανωτέρας βίας».

  6. Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδότησης των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών των μονάδων.

  7. Από σήμερα υποβάλλονται τα αιτήματα στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή επιδότησης ανά ζώο εκτροφής μέχρι τις 30/06/2022.

  8. Βρίσκεται σε φάση έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων μεταποίησης γούνας, σε ποσοστό 50% επί των λειτουργικών δαπανών και με ανώτατο καταβαλλόμενο ποσό τις 50.000,00 ευρώ.

  9. Καταργήθηκε ο φόρος πολυτελείας στα προϊόντα γούνας (άρθρο 79, ν. 4941/22).

Σε συνάντηση που ακολούθησε, στο γραφείο του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Αποστόλη Βεσυρόπουλου, διατυπώθηκαν οι ευχαριστίες για τη μέχρι τώρα συμβολή του και ειδικά για την πρόσφατη κατάργηση του φόρου πολυτελείας.

Συζητήθηκε κατόπιν το σημαντικό θέμα εφαρμογής των διατάξεων ΦΠΑ στις παραγγελειοδοχικές πωλήσεις της γούνας.

Ο κ. Υφυπουργός βρίσκει έρεισμα στις απόψεις των εκπροσώπων του κλάδου της γούνας και αντιμετωπίζει το θέμα θετικά.

Δεσμεύθηκε να διατυπώσει επί του θέματος, στον Βουλευτή, οριστική άποψη εντός 10 ημερών.

Το συμπέρασμα των συναντήσεων ήταν ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τον κλάδο, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο και με πρωτοβουλίες που αποτυπώνουν το πραγματικό της ενδιαφέρον.
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια