Πρωτοβουλία πολιτών για την διάσωση του Δημοτικού Κήπου Κοζάνης

 


Στον απόηχο της ημέρας περιβάλλοντος


Μετά την συνάντηση και ενημέρωση δημοτών από την πρωτοβουλία πολιτών για την διάσωση του Δημοτικού Κήπου συζητήθηκαν τα εξής θέματα και αποφασίστηκαν κάποιες δράσεις σχετικά με αυτά:

-Με ικανοποίηση διαβάσαμε την δημόσια παραδοχή από πλευράς του Δήμου Κοζάνης ,ότι η προκατ κατασκευή που τοποθετήθηκε μέσα σε χώρο του Δημοτικού Κήπου είναι αυθαίρετη και ο Δήμος οφείλει να την αφαιρέσει μετά από 4 έτη, όπως ορίζει η απόφαση του Υπουργείου (ΚΥΑ ΑΔΑ 6Γ4Ν46ΜΤΛΗ-5Γ5). Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι μετά το πέρας της χρήσης του δεν θα παραμείνει μέσα στον χώρο του Δημοτικού Κήπου ένα πρόχειρης κατασκευής και ανύπαρκτης αισθητικής προκατ μεταλλικό «κουφάρι».

-Συνεχίζουμε την προσπάθεια και τον αγώνα να διασωθεί και να παραμείνει δια παντός ο Δημοτικός Κήπος αποκλειστικά χώρος φύσης για την ανάδειξη του Αστικού και Περιαστικού Πρασίνου και να αναθεωρηθεί η μελέτη με τα πολλαπλά και εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους οικοδομικά κατασκευαστικά έργα (κτίριο, όργανα, παιχνίδια, πίστες από σίδερο και μπετό, ασφαλτοστρώσεις). Στο παρόν και στο μέλλον να διασφαλιστεί ότι οι παρεμβάσεις στον Δημοτικό Κήπο θα περιορίζονται μόνο στην συντήρηση, ενίσχυση, φροντίδα της βλάστησης και στην ανάδειξη του χαραγμένου μονοπατιού που ενώνει την νευραλγικής σημασίας βόρεια πλευρά του Δημοτικού Κήπου με το άμεσα συνδεδεμένο περιαστικο δάσος και το υπαίθριο θέατρο.

- Ζητάμε να οριστούν κατάλληλοι χώροι/οικόπεδα, έξω από τον Δημοτικό Κήπο, σε όλη την πόλη όπου θα μοιραστούν όλα αυτά τα έργα ώστε να λειτουργήσουν σωστά και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κάτοικων και όχι να καταστρέψουν χώρο φύσης και να επιβαρύνουν μια μόνο περιοχή, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη με πολλούς μεγάλους χώρους συνάθροισης κοινού και με κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αναζητούμε την ύπαρξη κυκλοφοριακής μελέτης για την λειτουργία όλων αυτων των χώρων και της επιπλέον κυκλοφοριακής μελέτης που επιβάλλεται να υπάρχει, ειδικά όταν ανακοινώνεται ότι στην περιοχή προστεθούν επιπλέον δομές.

-Κυρίως για το καινούριο σχολείο ζητάμε να διατεθεί πραγματικό οικόπεδο που θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές (εύκολη σύνδεση θέρμανσης, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης κ.α.– εργασίες που ήδη έχουν καταστρέψει τον Δημ.Κηπο με υλικά μόνωσης να βρίσκονται εκτεθειμένα σε σημεία όπου θα έπρεπε να υπάρχει περιποιημένη βλάστηση ), ώστε να αποτελεί έναν πραγματικό ολοκληρωμένο και ασφαλή σχολικό χώρο. Διατυπώνουμε και την απορία μας για το αν έχει εγκαίρως προβλεφτεί κατάλληλος χώρος στέγασης των μαθητών στο ενδιάμεσο διάστημα-που ουτως η άλλως θα υπάρξει -μεταξύ νόμιμης αφαίρεσης του προκατ και της κατασκευής (σε οικόπεδο) του κανονικού σχολικού κτιρίου.


Στον απόηχο της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος και στα πλαίσια της εβδομάδας κλιματικής ουδετερότητας και της «κλιματικά ουδέτερης πόλης» αναγνωρίζουμε ως θεμιτές, καλοδεχούμενες και απαραίτητες τις συμβολικές, επικοινωνιακές δράσεις ευαισθητοποίησης. Ωστόσο μοιάζει ιδιαίτερα οξύμωρο απ την άλλη πλευρά, να λείπει η ουσία στην πράξη και να αποφασίζεται για νευραλγικό τμήμα του ίδιου χώρου φύσης (που βρίσκεται σε απολυτή συνάρτηση με αστικό δάσος) και χρησιμοποιείται γι αυτές τις δράσεις, να έχει δρομολογηθεί προς πλήρη ισοπέδωση, τσιμεντοποίηση και οικοπεδοποίηση. Η πόλη μας έχει ανάγκη από χώρους που προσφέρουν περιπάτους με την ηρεμία και την γαληνή και την αναψυχή που προσφέρει η φύση.

Καλούμε όλους τους δημότες που ενδιαφέρονται είτε να ενημερωθούν είτε να συμμετέχουν στην επιτροπή δράσεων πολιτών για την διάσωση του Δημοτικού Κήπου και διασφάλιση της ποιότητας ζωής μας, σε σχέση με όσα προαναφέρθηκαν να επικοινωνήσουν μέσω της σελίδας:

https://web.facebook.com/groups/574470183942402/

Μπορούν επίσης να ενημερωθούν λεπτομερώς και να στηρίξουν το ψήφισμα της πρωτοβουλίας εδώ :

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/periphereia_kozanes_demos_kozanes_kathe_armodia_ar_protoboulia_politon_na_men_allaxei_morphe_o_demotikos_kepos_kozanes/?ceerydb&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-1503410-protoboulia_politon_na_men_allaxei_morphe_o_demotikos_kepos_kozanes&utm_term=ceerydb%2Bel&fbclid=IwAR0nhY_UCRG45k0-0iNxkFrnavcyq-6WlvBDZRrOT_QzgO9touXp_kttP8A


Όσοι δεν διαθέτουν ηλεκτρονική διεύθυνση και επιθυμούν να στηρίξουν το ηλεκτρονικό ψήφισμα υπάρχει και η εκδοχή του γραπτού , που ήδη έχει συγκεντρώσει αριθμό υπογραφών. Μπορούν να επικοινωνήσουν με την προαναφερθείσα σελίδα στο facebook για να ενημερωθούν.

Κοζάνη 7/6/2022

Πρωτοβουλία πολιτών για την διάσωση του Δημοτικού Κήπου Κοζάνης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια