Η διευθύντρια του 19ου Δημοτικού σχολείου Κοζάνης, Μαρίνα Χαρισοπούλου γράφει για την 25η Μαρτίου

 



Μεγάλη μέρα η 25η Μαρτίου, διπλή γιορτή για όλους μας στην αρχή της άνοιξης. Η γιορτή του Ευαγγελισμού, η Επανάσταση του 1821.

Για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπου δε θα καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα πολέμησαν οι Έλληνες και έγραψαν την μεγαλύτερη επανάσταση του 19ου αιώνα.

Διακόσια χρόνια μετά ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και δυστυχώς όχι ευχάριστων. Οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμοι, πρόσφυγες, γυναικοκτονίες, και εγκλήματα κατά παιδιών, αθώων, αμάχων γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων καθημερινά.

Έκπληκτοι παρακολουθούμε τα όσα γίνονται. Ένα ερώτημα γεννιέται στο μυαλό τι θα κάνουμε; Πώς θα μπορέσει ο σύγχρονος Έλληνας να αντισταθεί, να προστατευτεί, αλλά και να σταθεί αντάξιος της κληρονομιάς των αγωνιστών του ’21; Η πνευματική καλλιέργεια, η αυτοκριτική, η θέληση, θα οδηγήσουν τα βήματα. Με θάρρος θα πρέπει να αναλάβουμε ευθύνες, να παραδεχτούμε λάθη, να σηκώσουμε κεφάλι και να αντισταθούμε σε όσα προσπαθούν να μας γκρεμίσουν και να δημιουργήσουν ένα τρομακτικό μέλλον για τα παιδιά μας.

Άνοιξη σημαίνει άνοιγμα στη ζωή. Τα παιδιά μας είναι αυτό το άνοιγμα, είναι το μέλλον, είναι η ίδια η ζωή. Τα παιδιά μας πρέπει να εφοδιαστούν με όλα εκείνα που θα τα βοηθήσουν να πατήσουν με γερά βήματα και να χτίσουν ένα όμορφο μέλλον. Η παιδεία και η εκπαίδευση που θα λάβει το παιδί από το σπίτι και το σχολείο θα σταθούν αρωγοί σε όλο αυτό. Ο ρόλος των δύο αυτών πόλων κρίνεται όσο ποτέ άλλοτε βαρυσήμαντος.

Όταν το πνεύμα σκλαβωθεί, σκλαβιά έχει και η ψυχή, σκλαβωμένοι ζουν οι άνθρωποι. Ο Ευαγγελισμός που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων, ας γίνει το «Ναι» του ανθρώπου στον αγώνα του για μια καλύτερη ζωή. Αποθέτουμε τις ελπίδες στους νέους μας και στεκόμαστε δάσκαλοι και γονείς δίπλα τους.

Χρόνια πολλά παιδιά! Χρόνια πολλά Έλληνες!

Μαρίνα Χαρισοπούλου






Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια