
Στην κεντρική πλατεία Κοζάνης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο εξέγερσης των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας, το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, πολιτικά κόμματα, φορείς της περιοχής, και η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης

Κεντρική Ομιλία Προέδρου Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης Δημήτρη Ντέντη
Σχεδόν μισός αιώνας από την εξέγερση των Ελλήνων απέναντι στο σιδερόφρακτο κράτος της χούντας, τότε που η Ελλάδα βίωνε καθεστώς τυραννίας, προερχόμενη επί τοις ουσίας από την προηγούμενη απολυταρχία του Ιωάννη Μεταξά, το έπος του ’40, την πληγή της γερμανικής κατοχής και τον ηρωικό αντιστασιακό αγώνα που σηματοδότησε την αντίσταση και την καθυπόταξη του ναζισμού, για να ακολουθήσει ο εμφύλιος πόλεμος και το σκληρό μετεμφυλιακό κράτος των διώξεων, των εξοριών και του περιθωρίου για τους μισούς Έλληνες.
Η εξέγερση του Νοέμβρη ήταν η απάντηση ενός λαού που κλεισμένος πίσω από τους τοίχους του πολυτεχνείου, έδωσε τον σημαντικότερο αγώνα του για τη δημοκρατία, ενωμένος απέναντι στους τυράννους και το σάπιο καθεστώς της Βασιλείας, σηματοδότησε τη νέα Ελλάδα που επιτέλους το όφειλε στην ιστορία να πορευτεί, αποτινάζοντας τις πολιτικές δουλείες του παρελθόντος.

Εξέγερση και μεταπολίτευση σχεδόν ταυτίζονται χρονικά, απόλυτα πολιτικά. Η Ελλάδα στην οποία ζούμε σήμερα με τα θετικά και τα αρνητικά της, είναι μια Ελλάδα που κοιτάει κατάματα το μέλλον της ως μια χώρα της Ενωμένης Ευρώπης, που οφείλει να κλείσει και τους τελευταίους λογαριασμούς με ό,τι την κατατρύχει.
Οργανωμένα συντεχνιακά και οικονομικά συμφέροντα, ιδιότυπη πολιτική αριστοκρατία και κοινωνική νοοτροπία, αποτελούν τα τελευταία βαρίδια που πρέπει να αποτινάξουμε για να ολοκληρώσουμε την πορεία ένταξής μας στις σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες. Διακόσια χρόνια από την εθνεγερσία και σαράντα οχτώ χρόνια από το Νοέμβρη, πρέπει να γίνουν ακόμη μία φορά εφαλτήριο μιας νέας επανάστασης που θα αλλάξει κυριολεκτικά την ιστορία και την πορεία μας.
Στους Έλληνες που αγωνίστηκαν τότε, στους μαθητές, στους σπουδαστές, στους εργάτες,στους επιστήμονες, στους αγρότες εκείνης της εποχής, λέμε με μια φωνή ότι είμαστε εδώ, άξιοι συνεχιστές μια διαρκούς επανάστασης για το μέλλον που μας αξίζει
0 Σχόλια