Η γιορτή της Κοίμησης της Παναγίας, της Θεοτόκου Μαρίας, στην Α.Π.Β., της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα





Η γιορτή της Κοίμησης της Παναγίας, της Θεοτόκου Μαρίας, (Κοίμηση της Θεοτόκου = το Πάσχα του καλοκαιριού) μέσα από τη λατρεία της Εκκλησίας και την παράδοση του λαού μας έχει εξέχουσα θέση παντού, και σε όλες τις Ενορίες της Α.Π.Β., της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ιδίως σ’ αυτές που ένας ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στο όνομά της.


Στην Α.Π.Β. έχουμε τις παρακάτω ιερές πανηγύρεις:




ΒΕΛΒΕΝΤΟ: Πανηγυρίζει ο ιερός ενοριακός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και όλο το Βελβεντό.




ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ (ΣΚΟΥΛΙΑΡΗ): Πανηγυρίζει ο ιερός ενοριακός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και όλη η Αγία Κυριακή.




ΡΟΔΙΤΗΣ: Πανηγυρίζει ο ιερός ενοριακός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και όλος ο Ροδίτης.




ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΤΣΑΝΟ: Πανηγυρίζει ο ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και όλο το Παλαιογράτσανο.




ΚΑΤΑΦΥΓΙ: Πανηγυρίζει ο ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και όλο το Καταφύγι.




ΠΛΑΤΑΝΟΡΡΕΥΜΑ: Πανηγυρίζει ο ιερός Ναός της Παναγίας (στον οποίο τελούνται και οι Παρακλήσεις του Δεκαπενταύγουστου) και όλο το Πλατανόρρευμα.




Λόγος (περί υπακοής, φωτός και ζωής) Ποιμαντορικής Εγκυκλίου:

‘’Θανάτω κρατούμενος το πριν, Αδάμ νυν ελευθέρωται. … Η κατά Χριστόν υπακοή φέρει την Ζωήν, τον αγιασμόν, το φως και καθιστά τον άνθρωπον συγκληρονόμον της Βασιλείας του Θεού. Η υπακοή διά της ταπεινώσεως ολοκληρώνει τον άνθρωπον εις προσωπικότητα, τον απαλλάσσει από τον εγωϊσμόν και την υπέρταξιν του εαυτού του και των ψυχοφθόρων παθών. Η υπακοή στην Εκκλησία του Χριστού καθιστά τον άνθρωπον λαμπάδα αναμμένη η οποία σκορπίζει φως, διαλύει το σκότος που είναι η αγνωσία του Θεού, η λύπη, η αγωνία και η απελπισία’’ (Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Ποιμαντορική Εγκύκλιος Δεκαπενταυγούστου 2021).




Το χάδι της Παναγίας, ‘’των θλιβομένων η χαρά’’.

Στο 2ο εξαποστειλάριο των Παρακλήσεων του Δεκαπενταύγουστου αποκαλείται η Παναγία ‘’των θλιβομένων η χαρά’’. Πώς γίνεται αυτό; Με το χάδι της Παναγίας. Προσευχόμαστε να είναι το χάδι της Παναγίας πάνω από την καμένη γη. Πάνω από τους πυροπαθείς. Πάνω από το καμένο βιος τους. Το χάδι της Παναγίας πάνω από την πληγωμένη πατρίδα μας. Και στην περιοχή μας το χάδι της Παναγίας πάνω από τις χαλαζόπληκτες καλλιέργειες και από την κτηνοτροφία. Το χάδι της Παναγίας πάνω από το ανθρώπινο γένος.




Η τιμή στην Παναγία περνά μέσα από την τιμή στη μάνα.

Η τιμή στην Παναγία (στη Θεοτόκο Μαρία) περνά μέσα από την τιμή στη μάνα. Προϋπόθεση της απόδοσης τιμής στην Παναγία είναι η απόδοση τιμής στη μάνα. Για να πάμε στην Παναγία, πρέπει να περάσουμε μέσα από τη μάνα μας. Για να τιμήσουμε την Παναγία, πρέπει να τιμήσουμε πρώτα τη μάνα μας.




Στην Παναγία επιτελείται η ενότητά μας και η πραότητα.

Στην Παναγία επιτελείται η ενότητα του ανθρώπινου γένους. Στη μάνα επιτελείται η ενότητα της οικογένειας, εξασφαλίζεται η ευρωστία του μικρού αυτού κοινοτικού πυρήνα, μέσα στον οποίο αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται σταδιακά η πνευματική φυσιογνωμία και αρτιότητα του ανθρώπου με ελευθερία, με πραότητα και με αγάπη. Η πραότητα είναι προβαλλόμενη διαχρονική αξία του πολιτισμού μας. Ο αρχαίος Έλληνας σοφός και νομοθέτης, Σόλων ο Αθηναίος, έλεγε: ‘’Τοις εαυτού πράος ίσθι’’. Να είσαι πράος απέναντι στους δικούς σου. Στην επί του όρους ομιλία Του, μεταξύ των άλλων μακαρισμών, ο Χριστός μακάρισε: ‘’Μακάριοι οι πραείς ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην’’. Όχι η βία, όχι το μίσος, η πραότητα τελικά θα γίνει οικουμενική πραγματικότητα.




Οι απανταχού Έλληνες γιορτάζουν την Παναγία (και) στη γενέτειρά τους.

Οι απανταχού Έλληνες γιορτάζουν, όταν το επιτρέπουν οι συγκυρίες του βίου, την Παναγία και στη γενέτειρά τους. Η προσφορά τους είναι διπλή και η αξία της, ίσως, ανυπολόγιστη. Η πρώτη είναι εσωτερική και αφορά τη γενέτειρά τους. Η άλλη είναι εξωτερική και αφορά στην μεταφορά (γίνονται φορείς) του πολιτισμού της γλώσσας και της δημιουργικότητας των Ελλήνων και της ορθόδοξης πίστης στην οικουμένη! Οι Έλληνες της διασποράς ακτινοβολούν στις 5 ηπείρους. Βρίσκονται, κατά την στιχουργική ρήση του Διονύση Σαββόπουλου, οι πανέλληνες ‘’στους απέραντους δρόμους, // φωτοκολλημένοι // απ’ τον εδώ ουρανό τους’’.




Χαιρετισμός Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου σε εκδήλωση του Δήμου Βελβεντού προς τιμήν της ομογένειας.

Το χαιρετισμό και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου μετέφερε ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας ‘’σε εκδήλωση προς τιμήν της ομογένειας την Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 στις 8:30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου’’ που διοργάνωσε ο Δήμος Βελβεντού.




Καλή Παναγία!




π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

14-8-2021









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια