Ο Γεώργιος Λασσάνης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1790, στο σπίτι που σώζεται ως σήμερα επί της πλατείας Λασσάνη. Τα πρώτα του γράμματα έμαθε στην Κοζάνη, ήταν λάτρης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και γι αυτό αλλάζει το επώνυμό του σε Λασσάνη. Λυσανίας ονομαζόταν ο παππούς του ρήτορα Λυσία.
Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Λάσκος-Σαπουντζής (έμπορος σαπουνιών), πρώτος ξάδελφος του Αυλιώτη. Κέντρο των οικονομικών δραστηριοτήτων του ήταν η Αυστρία. Δωρεά στην Κοζάνη ήταν και η κρήνη (Λάτσκ’ πηγάδ’) επί της οδού Παύλου Χαρίση.
Μητέρα του ήταν η πολύ όμορφη Κατερίνα Χατζηκλήμου, με καταγωγή από τα Άγραφα. Οι κάτοικοι της ορεινής Θεσσαλίας ήρθαν για μόνιμη εγκατάσταση στην Κοζάνη, μετά την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου το 1612. Ήρθαν στις 14 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς και οι απόγονοί τους την ημερομηνία αυτή τελούν αγρυπνία στον Χαμηλό Αϊ Λια, για να θυμούνται το γεγονός εγκατάστασής τους στην Κοζάνη.
Η μητέρα του Λασσάνη Κατερίνα, λόγω της ομορφιάς της, είχε επιλεγεί από τον Αλή Πασά για το χαρέμι του. Ο θετός αδελφός της Πρασινο-Νικόλας όμως, σκότωσε τους απεσταλμένους του Αλή Πασά. Γίνονται στη συνέχεια βιαστικά οι γάμοι της και ο Πρασινο-Νικόλας φεύγει αντάρτης στον Όλυμπο.
Ήταν όμως άτυχη, γιατί χήρεψε στα 20 χρόνια της. Ο άντρας της και πατέρας του Λασσάνη, επιστρέφοντας από τη Βιέννη της Αυστρίας, δολοφονήθηκε από άτακτους Αλβανούς για να τον ληστέψουν.
Ο Λασσάνης στην πορεία της ζωής του προσελήφθη ως γραμματέας από τον μεγαλέμπορο Νικόλαο Τακιατζή, στο υποκατάστημά του στη Λειψία της Γερμανίας. Εκτιμώντας ο Τακιατζής τον Λασσάνη, θέλησε να τον κάνει γαμπρό του. Έτσι τον αρραβώνιασε με την πανέμορφη κόρη του Αναστασία, χαϊδευτικά Τάτιω. Έλα όμως που το χούι του Αλή Πασά να κυνηγάει τις όμορφες κοπέλες της επαρχίας του, ξαναχτυπά. Σχετικά με το γάμο της όμορφης Αναστασίας και τη διάλυση του αρραβώνα, ο μελετητής των αρχείων Λασσάνη (βρίσκονται στη Βουλή) Ευάγγελος Τζιάτζιος γράφει: «Η θυγατέρα του κυρ Νικόλα Τακιατζή, η μνηστή του Λασσάνη πανέμορφη Αναστασία, λόγω της εκπάγλου καλλονής, επέσυρε την προσοχή του Αλή Πασά. Ο Ιωάννης Ρούσης ενημέρωσε τον Αλή Πασά πως βρίσκεται η καλλονή εν Κοζάνη και σπεύδει να την απαγάγει.
Ο Κοζανίτης ιατρός του τυράννου των Ιωαννίνων, πρόγονος του Αθανασίου Διάφα, Γεώργιος Σακελλάριος, ειδοποίησε έγκαιρα για την μελετώμενη απαγωγή. Η σκέψη της φυγάδευσης της κόρης εγκατελείφθη, δια τον λόγο ότι τα καραβάνια είχαν αναχωρήσει. Ένας μόνος τρόπος υπήρχε, μία μόνη λύση, να παντρέψουν όσο το δυνατόν συντομότερα την όμορφη Αναστασία. Ο αρραβωνιαστικός έλειπε στα ξένα και δεν υπήρχε καιρός να ειδοποιηθεί. Έπρεπε πάση θυσία να βρεθεί γαμβρός και ως τοιούτος βρέθηκε ο έτερος γραμματέας του κ. Νικόλα Τακιατζή Δημήτριος Μεγδάνης.
Στεφανώνουν την Αναστασία με τον Δημήτριο Μεγδάνη (γιο του Παπα-Χαρίση Μεγδάνη) μία Κυριακή μετά την λειτουργία που έγινε στον Άγιο Νικόλαο με πάσα μεγαλοπρέπεια και η στέψη στην οικία του Τακιατζή.
Όταν έφτασαν οι απεσταλμένοι του Αλή Πασά, η Αναστασία ήταν ήδη παντρεμένη. Ο Λασσάνης πληροφορήθηκε το γεγονός στην Αυστρία που ευρισκόταν, εθλίβη, εγκατέλειψε το εμπορικό κατάστημα και ανεχώρησε για την Λειψία (1815), για να στραφεί σε σπουδές στο πανεπιστήμιο. Σπούδασε ιστορία, φιλοσοφία, πολιτική, φιλολογία, ξένες γλώσσες».
Αυτή είναι η ιστορία της όμορφης Αναστασίας, η οποία από αρραβωνιαστικιά του Γ. Λασσάνη παντρεύτηκε τον Δημ. Μεγδάνη, για να αποφύγει το χαρέμι του Αλή Πασά. Φαίνεται πως ο Αλή Πασάς δεν έπαιρνε στο χαρέμι του παντρεμένες γυναίκες, είτε από θρησκευτικούς λόγους είτε για λόγους αρχής. Η προτίμησή του στις ομορφότερες και να είναι παρθένες!
Ο Λασσάνης λόγω μόρφωσης και ανωτερότητας του χαρακτήρα του, είχε πεισθεί πως η Αναστασία παντρεύτηκε λόγω ανωτέρας βίας και όχι γιατί τον ξέχασε, έστελνε δώρα στα παιδιά της, είχε καλές σχέσεις με την Αναστασία και τον Δημ. Μεγδάνη, ο οποίος δεν παρεξηγούσε τις φιλόφρονες εκδηλώσεις του Λασσάνη στη γυναίκα του.
… Και όλα ξεκίνησαν από την «ενημέρωση του Ιωάννη Ρούση για την καλλονή της Κοζάνης». Το λένε «ενημέρωση», αλλά στην καθομιλουμένη είναι απλά «ρουφιανιά»!
Διαμαντής Θωμά Βαχτσιαβάνος. efkozani.gr
0 Σχόλια