Οι προτάσεις του Συμβουλίου των Νέων Ελλησπόντου


Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης όπως τον Απρίλιο του 2010 στο Φόρουμ της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς που δημιουργήθηκε για την κατάθεση προτάσεων στην 1η Φάση Διαβούλευσης για την Αναμόρφωση των ΤΟ.ΣΥ.Ν, έτσι και τον Απρίλιο του 2013 για την Αναμόρφωση των ΤΟ.Σ.Υ.Ν, κατέθεσε τις δικές του προτάσεις συμμετέχοντας στις διαδικασίες και στην ψηφοφορία.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟ.ΣΥ.Ν ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
1)    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΤΟ.ΣΥ.Ν ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Για την ενεργό συμμετοχή των Νέων, τόσο στον Θεσμό των ΤΟ.ΣΥ.Ν, αλλά πολύ περισσότερο στην ενεργό συμμετοχή τους σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους και τα όποια έχουν άμεση σχέση με αυτούς, ως πρόταση που μπορεί όντως να αναμορφώσει πλήρως των Θεσμό των ΤΟ.ΣΥ.Ν, να τον ενδυναμώσει ουσιαστικά κάνοντας τον πιο ενεργό, πιο αποτελεσματικό, πραγματικά χρήσιμο και με απόδειξη της συμβολής και παρέμβασης των ΤΟ.ΣΥ.Ν. στα προβλήματα και τα ενδιαφέροντα των Νέων, προτείνουμε οι πρόεδροι των ΤΟ.ΣΥ.Ν να έχουν το Δικαίωμα Ψήφου σε όλα τα θέματα στις Συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του οικείου Δήμου τους.
Άλλωστε δεν είναι Δημοκρατικό να λαμβάνονται αποφάσεις που έχουν σχέση με το Μέλλον, ανεξαρτήτως θέματος, και οι Νέοι οι οποίοι είναι το Μέλλον, να μην συμμετέχουν σε αυτές.
Μόνο έτσι ο Θεσμός αυτός των ΤΟ.ΣΥ.Ν θα μπορέσει να έχει Μέλλον, Αποτέλεσμα και την Ενεργό Συμμετοχή των Νέων.
Η Πολιτεία οφείλει να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό στον Θεσμό των ΤΟ.ΣΥ.Ν και τους Νέους, αναγνωρίζοντας τους την Αξία τους και τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν, παρέχοντας τους όλα εκείνα τα εφόδια, τα μέσα και τις δυνατότητες έτσι ώστε να αποκτήσουν αληθινό Θεσμικό χαρακτήρα με αρμοδιότητες και καθήκοντα που πραγματικά θα δώσουν ώθηση στους Νέους έχοντας ως κεντρικούς στόχους την Ενεργοποίηση, την Συμμέτοχη, την Παρέμβαση, την Συμβολή, το Αποτέλεσμα και τέλος την Ανανέωση σε όλα τα επίπεδα.
2)    ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ.ΣΥ.Ν ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ
Οι επόμενες εκλογές των Τοπικών Συμβουλίων Νέων εάν δεν πραγματοποιηθούν άμεσα, διότι έχουν καθυστερήσει απαράδεκτα και αδικαιολόγητα,  να πραγματοποιηθούν  ταυτόχρονα αλλά με ξεχωριστές διαδικασίες μαζί με τις Εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η Περιφερειακές και Δημοτικές ή ακόμα και με τις Βουλευτικές Εκλογές, δίνοντας έτσι στο Θεσμό των ΤΟ.Σ.Υ.Ν. μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και πετυχαίνοντας έτσι μεγαλύτερη συμμέτοχη.
3)    ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΛΩΝ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ
Άμεση ενσωμάτωση στα μητρώα μελών των Τοπικών Συμβουλίων Νέων με την συμπλήρωση του 15ου έτους της ηλικίας τους χωρίς εγγραφή.
Άλλωστε από την θεσμοθέτηση μας δηλώναμε θεωρητικά πως μέλος των ΤΟ.ΣΥ.Ν είναι αυτόματα κάθε Νέος από 15 ετών μέχρι 28 ετών με δικαίωμα ψήφου όπως ορίζεται από τα καταστατικά και μέλος αυτών μέχρι και το 32 έτος όπως αντιπροσωπεύεται κάθε φορά  από τα διάφορα προγράμματα που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς !
4)    ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΦΟΡΟΥΜ
Προτείνουμε να πραγματοποιούνται και ανά γεωγραφικές περιοχές και Πανελλαδικά αλλά και ανά εξάμηνο διότι έτσι θα ήταν ακόμα πιο παραγωγικό, πιο εποικοδομητικό και πιο χρήσιμο.
Κάτι ανάλογο (ανά γεωγραφικές περιοχές) πραγματοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας τον Μάιο του 2009 στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, το 11ο από τα 13 προγραμματισμένα σε πανελλαδικό επίπεδο : SMS Of Youth – δράσεις για το περιβάλλον 2009, όπου και συμμετείχαν διάφορα ΤΟ.ΣΥ.Ν (Φλώρινας, Αμυνταίου, Γρεβενών, Ασκιού, Ελίμειας και Ελλησπόντου).
5)    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Ένα από τα βασικά και ίσως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα του Θεσμού των ΤΟ.ΣΥ.Ν είναι η έλλειψη χρηματοδότησης τους από κάθε πλευρά.
Για την ενεργό συμμετοχή των Νέων, τόσο στον Θεσμό των ΤΟ.ΣΥ.Ν, αλλά πολύ περισσότερο στην ενεργό συμμετοχή τους σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους και τα όποια έχουν άμεση σχέση με αυτούς, προτείνουμε για την δημιουργία πρωτοβουλιών από τα ΤΟ.ΣΥ.Ν, την υποχρεωτική χρηματοδότηση τους από τους οικείους Δήμους και Περιφέρειες τους, καθώς επίσης και από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ανά έτος λειτουργίας τους ή ακόμα και ανά μήνα, με όρους και πλήρη διαφάνεια για τον λογαριασμό, για την ανάληψη των χρημάτων και για την χρήση τους και χωρίς ο Δήμος ή κάποιος άλλος να έχει το δικαίωμα για οποιοδήποτε λόγο να κάνει χρήση του λογαριασμού.
Το ποσό να καθοριστεί ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού και των μελλών του ΤΟ.ΣΥ.Ν κάθε Δήμου και τις ιδιαιτερότητες του (ακριτικές & παραμεθόριες περιοχές, πληττόμενες κ.λπ.).
Ο λογαριασμός και τα χρήματα να είναι αποκλειστικά για την λειτουργία και τις δράσεις των ΤΟ.ΣΥ.Ν και μόνο. (Δράσεις όπως : ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΠ).
6)    ΧΩΡΟΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Ο χώρος στέγασης είναι πολύ σημαντικός. Στο ΤΟ.ΣΥ.Ν Ελλησπόντου ενώ διατέθηκε ένας μικρός χώρος για να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο δεν διαθέτει θέρμανση αλλά ούτε και λειτουργικός είναι.
Θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και του Αρμόδιου Υπουργείου, επιβάλλοντας στον εκάστοτε Δήμο την ευθύνη για την στοιχειώδης λειτουργία των ΤΟ.ΣΥ.Ν όσον αφορά την στέγαση και την λειτουργική οργάνωση τους.
Επισημαίνοντας πως εκτός από το πρόβλημα του χώρου στέγασης ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι και ο εξοπλισμός για την Υποστήριξη Λειτουργίας των ΤΟ.ΣΥ.Ν όπου είναι ανύπαρκτος σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά το ΤΟ.ΣΥ.Ν Ελλησπόντου Κοζάνης.
Εκτός από τον πολύ μικρό χώρο διατέθηκαν και έπιπλα γραφείου χωρίς κανένα άλλο μέσο υποστήριξης.
Δεν υπάρχει καν ηλεκτρονικός υπολογιστής !
Δεν υπάρχει καμία παροχή ούτε σε γραφική ύλη, ούτε σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ούτε και σε εξοπλισμό επικοινωνίας, διαδίκτυο κλπ,  αλλά ούτε και άλλων βασικών και απαραίτητων παροχών για την λειτουργία του ΤΟ.ΣΥ.Ν.
Όλα αυτά είναι αναγκαία και παίζουν πρωταρχικό και καθοριστικό ρόλο, από την απλή Λειτουργία των ΤΟ.ΣΥ.Ν μέχρι και τον λόγο για τον οποίο Δημιουργήθηκαν και Θεσμοθετήθηκαν και δεν είναι άλλος από την Ενεργό Δράση τους.
Ίσως άλλη Δήμοι να έχουν προσφέρει τους κατάλληλους χώρους και τον κατάλληλο εξοπλισμό στα ΤΟ.ΣΥ.Ν τους, έτσι ώστε η λειτουργία τους να είναι πιο πρακτική.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια