Οι μικροί αγαγνώστες
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ «ΜΑΝΟΥΣΕΙΑ»

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία της Βιβλιοθήκης εγκαινιάστηκε το μέρος του προγράμματος των εορταστικών εκδηλώσεων για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της δημιουργικότητας.
Στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στις 25 Φεβρουαρίου διαβάστηκε το παιδικό βιβλίο του Σιατιστινού συγγραφέα Σάκη Σερέφα : «Μια Τρύπα στο Νερό». Οι μικροί αναγνώστες συνομίλησαν δημιουργικά με το κείμενο γράφοντας το δικό τους  τέλος στην ιστορία και πειραματίστηκαν  πάνω σε σύντομες ποιητικές φόρμες. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου με το Εργαστήρι Δραματοποίησης. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τις ασκήσεις δραματοποίησης τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε ηθοποιούς και ζωντάνεψαν το λογοτεχνικό κείμενο με θεατρικό τρόπο. Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου η «Η Τρύπα στο Νερό» γίνεται κίνηση και χορός στο   Εργαστήρι Χορού.  Το πρώτο μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων θα κορυφωθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου με την παρουσίαση του ίδιου του συγγραφέα και του έργου του στο ευρύτερο κοινό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Ο Σάκης Σερέφας θα συνομιλήσει με τους μικρούς αναγνώστες και θα παρουσιαστούν οι καρποί της προσπάθειάς τους να επικοινωνήσουν δημιουργικά και ενεργητικά με το βιβλίο του. 


Ο Σάκης Σερέφας
Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2000 έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων του Τμήματος Κλασικών Σπουδών σχετικών με τη νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία. Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει 51 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες. Έγραψε 14 θεατρικά έργα τα οποία έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο, σε αγγλική μετάφραση) και αλλού. Το θεατρικό έργο του Μαμ τιμήθηκε με το βραβείο νεοελληνικού έργου «Κάρολος Κουν 2007», της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών. Το θεατρικό έργο του Λιωμένο Βούτυρο παρουσιάστηκε ως πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγιεβο (2012). Το θεατρικό έργο του Αποστολή στον Πλανήτη Γη τιμήθηκε με το Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2007. Το θεατρικό έργο του Θα Σε Πάρει ο Δρόμος περιλαμβάνεται στον κατάλογο  «Τα 120 καλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά θεατρικά έργα» της European Theatre Convention (ETC, 2010). Το βιβλίο του Ένας Δεινόσαυρος στο Μπαλκόνι Μου τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά, 2008.
Το βιβλίο Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο  (κείμενα: Σάκης Σερέφας, φωτογραφίες: από το αρχείο του Χάρη Γιακουμή) τιμήθηκε με το βραβείο Milos ως το καλύτερο ελληνικό φωτογραφικό βιβλίο στην 5η Φωτογραφική Συνάντηση Κυθήρων 2006, από την Πολιτιστική Εταιρεία  Κυθήρων και μεταφράστηκε στα γαλλικά από τις εκδόσεις Kallimages. Έγραψε το σενάριο για την ταινία Ρουλεμάν (μεγάλου μήκους, σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος, 2004) η οποία προβλήθηκε στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2005) καθώς και στο film-market του Φεστιβάλ των Καννών (2005).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια