«Οι Τακιαλτζήδες»Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Δρ Θεοφάνη Πάμπα «Οι Τακιαλτζήδες» σε δυο γλώσσες Ελληνικά και Ουγγρικά. Η συγγραφή αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε ο Κοζανίτης ερευνητής με τον Δήμαρχο Κοζάνης τον Απρίλιο του 2010.

Την δαπάνη της δίγλωσσης έκδοσης ανέλαβε η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων της Ουγγαρίας με το Ινστιτούτο Ερευνών Ελλήνων Ουγγαρίας. Ο συγγραφέας παρουσιάζει στην έκδοση μια βιογραφική γενεαλογική πραγματεία της οικογένειας που ανήκε στις πιο επιφανείς και πλούσιες της περιοχής και μέσα από συστηματική και σε βάθος έρευνα ετών, ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει την δράση των Τακιαλτζήδων σε Ουγγαρία και Αυστρία.
 Το βιβλίο του γνωστού ερευνητή Δρ. Θεοφάνη Πάμπα «Οι Τακιατζήδες», που αποτυπώνει την γενεαλογική-βιογραφική έρευνα του συγγραφέα για την ομώνυμη οικογένεια, αλλά και την ιστορική της διαδρομή από την Κοζάνης στη Μεσευρώπη.
Ο Κοζανίτης ερευνητής δίνει απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που αφορούν στην προέλευση, την καταγωγή, τις συγγενικές σχέσεις, τους απογόνους, τα μέρη που έζησαν, αλλά και την κοινωνική θέση των Τακιατζήδων.
Αναλυτικότερα, στο βιβλίο του συγκεντρώνει πληροφορίες που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα  τόσο στην Κοζάνη, όσο και στις χώρες που δραστηριοποιήθηκαν (Αυστρία και Ουγγαρία), αλλά και τα ίχνη που άφησαν πίσω τους.
 Έπειτα την ενδελεχή και συστηματική έρευνα, ο Δρ. Θεοφάνης Πάμπας παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό, μία βιογραφική-γενεαλογική πραγματεία, με πλείστες λεπτομέρειες για τους Τακιατζήδες, που περιλαμβάνει βιογραφικά γνωστών Τακιατζήδων αλλά και διαθήκες.
Όπως σημειώνει ο συγγραφέας στον πρόλογο των βιβλίων, η απόφαση για την συγγραφή της προκείμενης μονογραφίας, πάρθηκε έπειτα από μία συνάντηση με τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λάζαρο Μαλούτα, κατά την οποία αντίκρισε απροσδόκητα στο γραφείο του το αυθεντικό πορτρέτο του Νικόλαου Τακιατζή, άγνωστου ζωγράφου «την αρχαιότερη και ωραιότερη απεικόνιση μορφής Κοζανίτη άρχοντα που έχει διασωθεί», όπως αναφέρει. Αυτό ήταν το έναυσμα για του γεννηθεί η επιθυμία συγγραφής, ώστε να καταφέρει να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που ανέκυψαν, και να παραδώσει ένα εξαιρετικό βιβλίο, που αποδίδεται και στα ουγγρικά στην ίδια έκδοση.
Πηγή: Εφημερίδα «Γραμμή» 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια