Προσλήψεις εδώ και τώρα

TO ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε.  Δ.Ε.Η. Α.Ε. H ΕΝΩΣΗ» ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΙΣ  ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΕΗ


Τις ελλείψεις του προσωπικού της ΔΕΗ σχολιάζει με ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων στην ενέργεια «Η Ένωση» τονίζοντας συγκεκριμένα: « Αγαπητοί κύριοι υπεύθυνοι της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας της ΔΕΗ, κύριε πρόεδρε και Διευθύνων Σύμβουλε, κύριε Ζερβέ, κύριε Γενικέ Διευθυντή των Ορυχείων, κύριε Νικολακάκο με τις πολιτικές των τελευταίων ετών των κυβερνήσεων και με τη δική σας χαλαρή στάση έχει απαξιωθεί  η ΔΕΗ με τον κίνδυνο ακόμη – ακόμη και την κατάρρευση της. Ενεργειακός σχεδιασμός ανύπαρκτος. Αντικατάσταση παλαιών μονέδων μόνο στα χαρτιά.

Το μεγάλο φωτοβολταϊκο έμεινε ως εξαγγελία, ενώ  
Η Πτολεμαϊδα v  (από αναβολή σε αναβολή).
Κύριοι της Διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας το Σωματείο Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ΔΕΗ  Η «Ένωση» για πολλοστή φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σας καθιστά κύριους υπεύθυνους για την πορεία της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια και επίσης για ότι συμβεί και στο μέλλον εάν δεν αλλάξετε πολιτική.
Συνεχίζεται απροκάλυπτα τον παραγκωνισμό και την απαξίωση της και κατά συνέπεια και του εθνικού μας πλούτου τον Λιγνίτη.     
Θέλετε μια ΔΕΗ χωρίς εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό που να ελέγχεται πλήρως από εργολαβικές εταιρίες ,συμβούλους με ελεγκτές τεχνοκράτες, γι’ αυτό και δεν πιέζεται στο να γίνουν επιτέλους προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού και να πείσετε τους πολιτικούς προϊσταμένους να εξαιρεθεί επιτέλους η ΔΕΗ από τον νόμο 5 προς 1 δηλαδή (5 αποχωρήσεις  1 πρόσληψη)  που ούτε και αυτό τηρείτε.  Την τελευταία 5ετία έχουν συνταξιοδοτηθεί  πάνω από 1500 εργαζόμενοι στους σταθμούς και στα ορυχεία. 
Επίσης το 55% και παραπάνω του προσωπικού του ενεργειακού κέντρου πρόκειται την επόμενη 5ετία να συνταξιοδοτηθεί . Οι ρυθμοί δηλαδή συνταξιοδότησης  θα είναι πολύ μεγάλοι και αυτό θα έχει συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη απώλεια τεχνογνωσίας της επιχείρησης.
Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται με την μείωση του τακτικού προσωπικού που μειώθηκε σε επικίνδυνα επίπεδα. Κινδυνεύουμε ως επιχείρηση να είμαστε εξαρτημένοι από ξένα ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα. Κινδυνεύουμε ως εργαζόμενοι να γίνουμε γενικών καθηκόντων και πάσης φύσεως εργασίας  (κατάργηση ειδικοτήτων και καθηκοντολογίας). Με την απώλεια τεχνογνωσίας από το προσωπικό της επιχείρησης πολλές εργασίες που σήμερα πραγματοποιούνται από τεχνικούς της, δίνονται σε εργολάβους με αποτέλεσμα αυτοί να γίνονται εξπέρ και το κόστος των εργασιών να αυξάνεται σε μεγαλύτερα οικονομικά επίπεδα διότι δεν θα υπάρχει το αντίπαλο δέος που είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.
Οι εργασίες που πραγματοποιούνται από τους εργολάβους έχουν μεγαλύτερο κόστος, δεν είναι αξιόπιστες αφού τις περισσότερες φορές καλείτε το προσωπικό της επιχείρησης να τις ελέγξει και να τις επιδιορθώσει (κοινή ομολογία και Διευθυντικών στελεχών του ΛΚΔΜ σε συνάντηση μαζί μας). Απασχολούν προσωπικό με μικρά μεροκάματα – μισθούς, δεν τηρούν τα μέτρα ασφάλειας στην εργασία, το προσωπικό τους δεν είναι εξειδικευμένο και πάρα πολλές φορές δεν πληρώνονται ούτε το ισχνό μεροκάματο, δηλαδή (σκέτο δουλεμπόριο) και το κυριότερο, σας καθιστούμε υπεύθυνους διότι με τη μεγάλη έλλειψη τακτικού προσωπικού δεν επανδρώνεται ο πάγιος εξοπλισμός που στοιχίζει εκατομμύρια ευρώ,--με συνέπεια να σκουριάζει. Έχουμε υπερσύχρονο εξοπλισμό αλλά χωρίς το ανάλογο εργατικό δυναμικό. Δεν γίνονται στον καθορισμένο χρόνο σύμφωνα με τον κατασκευαστή οι προγραμματισμένες συντηρήσεις των μηχανημάτων. Στους σταθμούς παραγωγής σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να ανταποκριθεί το προσωπικό στο μικρό χρόνο συντήρησης των μονάδων. Και το κυριότερο πολλά μα πάρα πολλά εργατικά ατυχήματα και δυστυχώς πολλές φορές θανατηφόρα. Εάν σήμερα δεν ενεργοποιηθούμε αύριο οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες έως καταστροφικές. Ως Σωματείο «Ένωση»  πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε παρουσία στα Ευρωπαϊκά δεδομένα γιατί: α) διαθέτουμε έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό. β) φθηνό καύσιμο του λιγνίτη της περιοχής. γ)  παράγουμε την φθηνότερη kwh στη ε.ε.

Σταθερή και πάγια θέση μας είναι:
Εξαίρεση της ΔΕΗ από το νόμο 5 προς 1, να γίνουν άμεσα προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού από την περιοχή, την κατασκευή της μονάδας πτολεμαΪδα v, να γίνουν περισσότερες προσλήψεις εποχικοί προσωπικού δίμηνα – οκτάμηνα (εργολαβίες μονό οι αναγκαίες).
ΚΑλούμε τα συνδικάτα και τους φορείς της περιοχής να σταματήσουν τώρα το κυνήγι των εντυπώσεων της πρωτοκαθεδρίας και της υπέρμετρης έπαρσης.
Το πρόβλημα που αφορά στο σύνολο την ανάπτυξη και το μέλλον της περιοχής απαιτεί ταπεινότητα σταθερά και μεθοδευμένα βήματα και καλό συντονισμό που να εμπνέει σιγουριά στους πολίτες της περιοχής.
Γι’ αυτό καλούμε τη ΓΕΝΟΠ, ΔΕΗ, τα Εργατικά Κέντρα, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα ΕΒΕ και τους εμπορικούς Συλλόγους Κοζάνης – Πτολεμαϊδας – Φλώρινας, να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση ώστε να αναλάβουν συντονισμό δράσης όλων των φορέων της περιοχής. Η θέση μας αυτή υπαγορεύεται από την υπευθυνότητα μας για την σοβαρότητα του προβλήματος και όχι από αδυναμία».

Πηγή: Εφημεριδα "Γραμμη" 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια