Γεύσεις από την Κοζάνη


Γεύσεις απο την Κοζάνη θα παρουσιαστούν στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πατησίων το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ στο χώρο του Οικ.Πολ.Κέντρου, Λεωφόρος Ιωνίας 315 δίπλα από σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων.
Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους: "Γεύσεις από παλιά Κοζάνη", η συγγραφέας Φανή Φτάκα-Τσικριτζή και "Συριανές ιστορίες παραμυθένιων γεύσεων", εκ μέρους του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Σύρου «το Καστρί», η πρόεδρος Άννα Δαρζέντα. Θα συζητηθεί, επίσης, το θέμα Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Σύρου «το Καστρί», ενώ θα απολαύσουμε αυθεντικές γεύσεις από την παλιά Κοζάνη, όπως πίτες και κιχιά μαζί με παραδοσιακά γλυκά, καθώς και συριανά κουλουράκια του συνεταιρισμού γυναικών.
Δηλώστε εγκαίρως την συμμετοχή σας με τηλέφωνο στο 210-2525421 ή με e-mail στο steki.ano.patisia@gmail.com. Για τον μπουφέ θα υπάρχει κουπόνι ενίσχυσης 5 ευρώ. 
 Το βιβλίο «Γεύσεις από παλιά Κοζάνη» των Ματίνας Τσικριτζή -Μόμτσιου και Φανής Φτάκα-Τσικριτζή είναι ένα δίτομο έργο. Ο πρώτος τόμος καταγράφει όλες τις κοζανίτικες συνήθειες και έθιμα γύρω από το φαγητό. Κάνει μια εκτενή αναφορά στα βασικά τρόφιμα και ποτά, στον τρόπο που παράγονταν και τους δρόμους που ακολουθούσαν για να φτάσουν στην κουζίνα του κάθε νοικοκυριού, χωρίς να παραλείπει τον τρόπο και τα σκεύη που μαγείρευαν. Περνάει από τη μια γιορτή στην άλλη, σκύβει πάνω στα εθιμικά εδέσματα, τις λατρευτικές εκδηλώσεις, τις νηστείες αλλά και τα εορταστικά γεύματα, και προσπαθεί να καταγράψει τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες που απέδιδαν μαντικές ικανότητες σε κάποιες τροφές. Ο δεύτερος τόμος είναι γεμάτος κοζανίτικες συνταγές από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι το 1960. Μερικές από αυτές μισοξεχασμένες, ενώ κάποιες άλλες φάνταζαν εντελώς άγνωστες στον πολύ κόσμο με αμφισβητούμενη την εντοπιότητα τους. Έξι ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για την έρευνα και τη μελέτη, τη συγκέντρωση, σύγκριση, ταυτοποίηση και καταγραφή του ογκώδους αυτού υλικού. Εγχείρημα λοιπόν αρκετά περίπλοκο και χρονοβόρο!
 Κείμενα, επίσης, γλαφυρά αναδεικνύουν το δίτομο αυτό έργο, διανθισμένα με την εύστροφη κοζανίτικη θυμοσοφία, σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, μαρτυρίες διασταυρωμένες για την εγκυρότητα τους και αναμνήσεις αξιόπιστες, άμεση βιωματική γνώση τροφών και λειτουργικότητας εθίμων, κυρίως όμως έκδηλη αγάπη για το γενέθλιο τόπο κατορθώνουν να δώσουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της κοινωνίας και της ζωής της Κοζάνης συμβάλλοντας στην αυτογνωσία και προβάλλοντας με την προσέγγιση της παράδοσης μια πόλη με πέντε περίπου αιώνες ζωής αλλά πλούσια ιστορική μνήμη.
Οι «Γεύσεις από παλιά Κοζάνη» πέραν της χρηστικής σημασίας τους με τις τριακόσιες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής αποτελούν ευρύτερη προσφορά στη λαογραφία και ιστορία της πόλης. Προσφορά με μεγάλο ενδιαφέρον και για την κοινωνιολογία, τη γλωσσολογία και άλλες συναφείς επιστήμες. Μια κιβωτός παραδοσιακών αξιών και μια πολιτιστική παρακαταθήκη, που επάξια πήρε και το βραβείο Gourmet, στην κατηγορία βραβείο γαστρονομίας Έλληνα συγγραφέα έτους 2006-2007.
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια