Μια επικίνδυνη συμπεριφορά των δίκυκλων. Του Κων/νου Τζέκη

 





Η κίνηση των δίκυκλων ανάμεσα στα αυτοκίνητα αποτελεί μια πρακτική που υιοθετείται μαζικά από τους μοτοσικλετιστές, ενώ αποδοκιμάζεται από τους οδηγούς αυτοκινήτων. Τι αναφέρει, όμως, ΚΟΚ;

Ατελείωτη φαντάζει η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται καθημερινά οι οδηγοί ΙΧ στα κέντρα των πόλεων, λόγω της τεράστιας κυκλοφοριακής συμφόρησης που σημειώνεται στους δρόμους.

Οι οδηγοί αυτοκινήτων καλούνται να εξοπλιστούν με περισσή υπομονή. Υπάρχουν, ωστόσο, και αυτοί που αρνούνται να συμβιβαστούν με τις καθυστερήσεις και ως εκ τούτου προτιμούν για τις αστικές μετακινήσεις τους δίκυκλα (μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες, ποδήλατα, πατίνια).

Χάρη στην ευελιξία που προσφέρουν τα δίκυκλα, οι αναβάτες τους μπορούν να αποφεύγουν την κυκλοφοριακή ασφυξία και να φτάνουν δίχως μεγάλες καθυστερήσεις στον προορισμό τους. Για να αποφύγουν ωστόσο τον κυκλοφοριακό «Γολγοθά» υιοθετούν μαζικά μια πρακτική που βάσει νόμου είναι παράνομη. Πρόκειται για τη διήθηση, δηλαδή την κίνηση των μοτοσικλετών ανάμεσα στα προπορευόμενα αυτοκίνητα.

Προτού ανατρέξουμε στο νομικό πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι η διήθηση αποτελεί εδώ και χρόνια ένα φλέγον ζήτημα το οποίο συγκεντρώνει πολλούς φίλους, αλλά και μεγάλο όγκο πολέμιων. Οι μεν, δηλαδή, οι μοτοσικλετιστές, υποστηρίζουν ότι οι ελιγμοί των δίκυκλων ανάμεσα στα προπορευόμενα αυτοκίνητα αποτρέπει την περαιτέρω επιμήκυνση των ουρών, άρα τη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων καθυστερήσεων.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων κάνουν λόγο για μια επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά που μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης ατυχημάτων. 

Ο καθένας, λοιπόν, έχει την άποψή του την οποία τεκμηριώνει με τα αντίστοιχα βάσιμα επιχειρήματα. Η ισχύουσα νομοθεσία, ωστόσο, είναι ξεκάθαρη. Όπως φαίνεται και από τη διάταξη του ΚΟΚ που ακολουθεί παρακάτω, η διήθηση απαγορεύεται:

Άρθρο 16 «Θέση επί της οδού»

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παράγραφο 3 του άρθρου 16, «σε οδοστρώματα που είναι χωρισμένα σε δύο ή περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας, κατά κατεύθυνση με κατά μήκος διαγραμμίσεις, οι οδηγοί οχημάτων υποχρεούνται να οδηγούν αυτά μέσα στα όρια μιας λωρίδας και κατά το δυνατόν στο μέσο αυτής».

Ένας δικυκλιστής, λοιπόν, που κινείται ανάμεσα στα αυτοκίνητα δεν οδηγεί στο μέσο της λωρίδας κυκλοφορίας, ενώ ενδέχεται να παρεκκλίνει από τη λωρίδα κυκλοφορίας του. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, μάλιστα, προβλέπει και διοικητικό πρόστιμο που ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Σε περίπτωση, που προκληθεί ένα τροχαίο ατύχημα υπαίτιος είναι ο οδηγός του δίκυκλου, όπως αποδεικνύεται και από απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το ζιγκ-ζαγκ των δίκυκλων ανάμεσα σε αυτοκίνητα που κινούνται ή είναι σταματημένα προ του σηματοδότη, είναι παράνομη ενέργεια αλλά και επικίνδυνη.

Ομοίως επικίνδυνη και παράνομη ενέργεια είναι και η «σφήνα» των δικυκλιστών από το δεξιό άκρο του οδοστρώματος, σε δρόμους μιας λωρίδας κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 3 του ΚΟΚ αναφέρει ότι η κυκλοφορία διεξάγεται σε στοίχους ( ο ένας πίσω από τον άλλον) και κάθε άλλη ενέργεια είναι επικίνδυνη και συνεπώς τιμωρείται, αλλά και είναι υπεύθυνη για ατυχήματα, συνήθως βαριά ή θανατηφόρα μιας και ο αναβάτης του δικύκλου αντιμετωπίζει δύο δυσμενείς καταστάσεις.

Η πρώτη γιατί είναι εκτεθειμένος χωρίς να προστατεύεται από ζώνες ασφαλείας ή τα μέταλλα του αυτοκίνητου, και η δεύτερη γιατί είναι εκτεθειμένος από τη φύση του δικύκλου αφού σε περίπτωση φρεναρίσματος απότομου, το δίκυκλο ανατρέπεται και αυτό γιατί η ισορροπία του εξαρτάται από το φυσικό φαινόμενο της στροφορμής. Αν δεν κινούνται οι τροχοί εξαφανίζεται η στροφορμή και το δίκυκλο δυστυχώς ανατρέπεται πάντοτε, εκτός κι αν το οδηγούν ακροβάτες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια