Το 4ο Λύκειο Κοζάνης σε διαστημική αποστολή...


Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που διοργανώνεται από τη SPIN – SpaceInnovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat&RocketryCompetition (WCRC).

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό “δορυφόρο”, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μια διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο “δορυφόρος” εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδέσμευσή του από τον πύραυλο, ο “δορυφόρος” προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

Το 4ο Λύκειο Κοζάνης επιλέχθηκε ανάμεσα στα σχολεία που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό CanSat in Greece - για τον τελικό που θα διεξαχθεί στην ΑΘΗΝΑ από τις 19/ 04 / 2023 έως 23 / 04 / 2023 με τη συμμετοχή 16 σχολείων από όλη την Ελλάδα. Η ομάδα των 12 μαθητών της Β΄ Λυκείου μαζί με τους επιβλέποντες καθηγητές κ. Γ.Κασνάκη και κ. Κ.Μαυριδόπουλο θα εμπλουτίσει τον "δορυφόρο" με τους κατάλληλους αισθητήρες και μεταξύ των άλλων θα μετρήσει το μαγνητικό πεδίο (αναλογικός αισθητήρας HALL 49E) κατά την διάρκεια της καθόδου του. Ο "Διαστημικός καιρός" συνοδεύεται ενίοτε από έντονες μαγνητικές μεταβολές, που προκαλούν οι ηλιακές καταιγίδες .Mία τέτοια κορύφωση αναμένεται το 2025. Οι τιμές που θα μετρηθούν θα συγκρίνονται online με την βάση δεδομένων από τα γεωμαγνητικά παρατηρητήρια του BGS (British Geological Survey) και σε περίπτωση σημαντικής απόκλισης θα καταγράφονται στα κινητά των πολιτών μέσω εφαρμογής ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες συνέπειες.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια