Κοζάνη Τόπος να Ζεις: Αναβίωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το έθιμο των Μωμόγερων

 

 


Κοζάνη Τόπος να Ζεις: Αναβίωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το έθιμο των Μωμόγερων σε χωριά του Δήμου Κοζάνης, τον Τετράλοφο, τον Άγιο Δημήτριο, τα Αλωνάκια, την Σκήτη και το Πρωτοχώρι

Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες που έφεραν μαζί τους οι πόντιοι πρόσφυγες από την ορεινή Τραπεζούντα. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία αποτελεί μέρος του εθίμου η οποία λειτουργεί συνειδητά ως αναπόσπαστο στοιχείο στη διεξαγωγή και στην πλοκή του. Το τόσο ιδιαίτερο αυτό έθιμο διατηρείται αναλλοίωτο χάρη στην άοκνη προσπάθεια πολιτιστικών συλλόγων και κατοίκων στα χωριά του Δήμου μας και του Δήμου Εορδαίας.



Το έθιμο έχει εγγραφεί από το 2016 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και αποτελεί άλλο ένα εφόδιο στην προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας, ομορφιάς και πολυμορφίας του Δήμου Κοζάνης.

Πρόθεση της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» είναι να στηριχθούν και να αναδειχθούν όλα τα ιδιαίτερα έθιμα του Δήμου μας και να εργαστούμε για ένα Δήμο με ισχυρή ταυτότητα, πρότυπο συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές αφετηρίες και κοινό τους στόχο την ευημερία του τόπου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια