Αξίζει να τιμηθεί από προσφυγικούς συλλόγους. Άσα Τζένινγκς…Ο «ναύαρχος» της σωτηρίας 300.000 προσφύγων από την φλεγόμενη Σμύρνη το 1922. Διαμαντή Θ. Βαχτσιαβάνου



 Ως γνωστόν, σε κάθε αιώνα που περνά, συμβαίνουν πολλά σημαντικά κι αξιοσημείωτα γεγονότα από διάφορους ανθρώπους, τα οποία καταγράφονται ανεξίτηλα από την ιστορία. Σε ένα τέτοιο αξιοσημείωτο γεγονός και τον άνθρωπο που το κατέγραψε θα αναφερθούμε!

Πρόκειται για τον Άσα Τζένινγκς, τον Αμερικανό μεθοδιστή πάστορα και μέλος της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων. Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε από πολύ νέος, καθώς στα 28 του χρόνια προσβλήθηκε από μια σπανιότατη νόσο που του άφησε μόνιμα σωματικά προβλήματα, υπήρξε δραστήριος άνθρωπος με πολλαπλή κοινωνική δράση!

Ο πάστορας Άσα Τζένινγκς, ήταν ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από το 15% των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922 κι όμως λίγοι στην Ελλάδα γνωρίζουν το όνομά του.

Σεπτέμβριος του 1922. Ο πόλεμος Ελλήνων-Τούρκων τελειώνει, ο ελληνικός στρατός αποσύρεται από την Σμύρνη (8 Σεπτεμβρίου) και οι Τούρκοι μπαίνουν στην Σμύρνη. Αρχίζουν βιασμοί, δολοφονίες και στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινά η φωτιά στην ελληνική συνοικία. Ο κόσμος εγκλωβίζεται στην παραλία. Οι ¨σύμμαχοι¨ παρακολουθούν αδιάφοροι κι όλα δείχνουν πως η γενικότερη σφαγή είναι ζήτημα χρόνου!

Εκείνη την στιγμή έρχεται η σωτήρια παρέμβαση του Άσα Τζένινγκς, την στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες πρέπει να φύγουν για την Ελλάδα… Δυστυχώς, ανέκαθεν ως λαός, περιμένουμε στο εσωτερικό, κάποιον πολιτικό ¨Μεσσία¨ για να μας απαλλάξει από τα προβλήματα και τις σωτήριες επεμβάσεις των ξένων, για όλα τα λάθη και τις καταστροφές που η επιπολαιότητά μας προκάλεσε. Δεν κατανοήσαμε πως φιλίες μεταξύ χωρών δεν υπάρχουν. Μόνο τα συμφέροντα κυριαρχούσαν και κυριαρχούν!

Η καταστροφή της Σμύρνης, δεν ήρθε από την μία στιγμή στην άλλη. Δούλεψαν με βλακώδη εγωισμό, πάθος και μίσος, οι δύο παρατάξεις του εθνικού διχασμού. Και ήρθε η στιγμή που ο ελληνικός στρατός απεχώρησε και ο λαός της Σμύρνης έμεινε απροστάτευτος, στην εγκληματική θηριωδία των Τούρκων. Εκείνες τις ώρες της εγκατάλειψης και του θανάτου, φάνηκε μια προσωπικότητα σωτηρίας. Ο μικρόσωμος καμπούρης και μύωπας πάστορας της εκκλησίας των Διαμαρτυρομένων στην Σμύρνη. Ο άνθρωπος που κορυφαία του πίστη, ήταν η αγάπη για την ζωή και τον άνθρωπο!

Αυτός ο αδύναμος άνθρωπος απέναντι στους ισχυρούς, έσωσε την τιμή του ¨πολιτισμένου¨ κόσμου γενικότερα και ειδικότερα την τιμή της ελληνικής κυβέρνησης και του Βασιλιά Κωνσταντίνου!

Ζήτησε και συνάντησε τον Κεμάλ Ατατούρκ κι οχυρωμένος πίσω από την αμερικανική υπηκοότητα και προστασία και της σχέσης του με το αμερικανικό προξενείο της Σμύρνης, ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. Η επιμονή, η αποφασιστικότητα και η ιδιότητα του, έπεισαν τον Κεμάλ, ο ποίος έδωσε ολιγοήμερη άδεια οχτώ ημερών αρχικά, έντεκα ημέρες στην συνέχεια, για να τους απομακρύνει!

Αρχικά ταξίδεψε στην Μυτιλήνη και ζήτησε από την ηγεσία του ελληνικού στρατού που βρισκόταν στο νησί, την αποστολή πλοίων στην Σμύρνη για την μεταφορά των προσφύγων. Αντιμετώπισε την άρνηση, διότι οι στρατιωτικοί δεν μπορούσαν να ενεργήσουν χωρίς εντολή της κυβέρνησης των Αθηνών!

Στην συνέχεια τηλεγράφησε στην κυβέρνηση της Αθήνας και στον πρωθυπουργό Δημήτριο Γούναρη και ξαναπήρε πάλι την άρνηση! Τέλος, χρησιμοποίησε το έσχατο μέσο του εκβιασμού. ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΓΚΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!

Μετά από αυτά, η κυβέρνηση υπέκυψε και εξέδωσε διαταγή για την κινητοποίηση πλοίων, με σκοπό την μεταφορά των προσφύγων από την Σμύρνη στην Ελλάδα!

Τελικά, ο καμπούρης μύωπας πάστορας έγινε ο «ναύαρχος» της σωτηρίας χιλιάδων ανθρώπων. Ηγήθηκε μεγάλου στόλου εμπορικών και επιβατικών πλοίων και μετέφερε στην Ελλάδα και διέσωσε τριακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες!

Αυτό ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ , έφυγε από την ζωή το 1933. Από την Ελλάδα πήρε απλά μία απλή τιμητική αναγνώριση. Όμως, έμεινε παντελώς άγνωστος για τους πολλούς Έλληνες! Ούτε οι ποντιακής καταγωγής Έλληνες δεν γνωρίζουν την ιστορία του! Κανένα άγαλμα, καμιά επίσημη αναφορά, κανένα εκπαιδευτικό βιβλίο ιστορίας σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης, δεν αναφέρεται ούτε το όνομά του. Αντίθετα μάλιστα, σε βιβλίο της ιστορίας, μπήκε ως μάθημα η ¨ιστορία¨ της Ρεπούση, με υπουργό παιδείας την Γιαννάκου, για τον ¨συνωστισμό¨ της Σμύρνης!!!

Στην μνήμη του φιλέλληνα πάστορα Άσα Τζένινγκς αναφέρουμε αυτή την ιστορία, μπας και κάποιοι ¨ξυπνήσουν¨ και τιμήσουν πραγματικά αυτόν τον ανθρωπιστή, που έσωσε από τον θάνατο, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες της Σμύρνης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια