Η τραγωδία της Ελλάδας έχει συνέχεια με την παρέμβαση των Άγγλων στην δημιουργία του «εμφυλίου» και στην τραγωδία της Κύπρου το ’74

 

 

Η τραγωδία της Ελλάδας έχει συνέχεια με την παρέμβαση των Άγγλων στην δημιουργία του «εμφυλίου» και στην τραγωδία της Κύπρου το ’74 –          Η ελεγχόμενη εποχή μας, της επιλεκτικής μνήμης και της κατευθυνόμενης λήθης, με δημιουργία «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής μειονότητας», έχουν ρίζες στις εγγλέζικες μεθοδεύσεις και πρακτικές.


Βρισκόμαστε κάπου στην περιοχή των Χανίων – Κρήτη και μιλάμε για τα μνημεία που είναι διάσπαρτα, όχι μόνον στις πλατείες, αλλά και στα βουνά. Όπου έγιναν εκτελέσεις από τους Γερμανούς κατακτητές, υπάρχει και ένα μνημείο για να θυμίζει την θηριωδία των κατακτητών.

Εκεί, πάνω στην κουβέντα για το αντιστασιακό κίνημα στην Κρήτη, ο γιος Κρητικού οπλαρχηγού της περιοχής Χανίων μας είπε το εκπληκτικό, όπως του το είχε εκμυστηρευτεί ο καπετάνιος πατέρας του.

«Τελικά, έπρεπε να πολεμήσουμε τους Γερμανούς ή τους Εγγλέζους; Εχθροί μας πραγματικοί ήταν οι Γερμανοί ή οι Εγγλέζοι; Γιατί όπως αποδείχτηκε στην πορεία, οι Γερμανοί, αφού έκαναν τον κύκλο τους και έχασαν τον πόλεμο έφυγαν, αλλά οι Εγγλέζοι, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν φίλοι και σύμμαχοι. Ήταν φίδια φαρμακερά εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».

Και αυτά τα είπε ο καπετάνιος της Κρητικής αντίστασης, που συνεργάστηκε στα χρόνια της κατοχής στενά με τους Εγγλέζους. Διαπίστωσε πως μόνον σύμμαχοι δεν ήταν οι Άγγλοι και πως προσπάθησαν να βλάψουν την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα.



Ψάχνοντας τα κιτάπια της ιστορίας, ανακαλύψαμε και τον διάλογο μεταξύ Γουντχάουζ και οπλαρχηγού Μπαντουβά, που δείχνουν τα προδοτικά σχέδια των Εγγλέζων εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων. Ήταν τότε που ο Εγγλέζος αξιωματικός Γουντχάουζ θεώρησε κατάλληλη τη στιγμή για να εντάξει στα περίεργα σχέδιά του τον Μπαντουβά.

Τα σχέδια αυτά, τα οποία είχαν σκεφτεί κάποιοι βρετανικοί εγκέφαλοι για την επέκταση της αποικιοκρατίας τους προσπάθησε ο νεαρός Άγγλος αξιωματικός,

να τα περάσει στον «αγράμματο» καπετάνιο, θεωρώντας τον «εύκολη λεία».

Γράφει ο καπετάνιος Μπαντουβάς στα απομνημονεύματά του, για το γεγονός αυτό: – – «Εσείς καπετάνιο, θα μπορείτε να προσφέρετε μεγάλα πράγματα στην Κρήτη, διότι  σε πιστεύει ο λαός. Εσείς οι Κρητικοί έχετε άλλη νοοτροπία από την Στερεά Ελλάδα. Και όταν λευτερωθεί η Κρήτη θα μπορείς να προσφέρεις πολλά πράγματα στην Κρήτη»

–          Με ποιο τρόπο, του λέω.

–          Θα σηκώσεις αγγλική σημαία να χωρίσετε από τη λοιπή Ελλάδα και εμείς θα διώξουμε από δω τσι εχθρούς σας και θα αναλάβομε το νησί και θα το κάμομε βιτρίνα τουρισμού, εκεί που πάνε οι τουρίστες στη Γαλλία να ’ρχονται εδώ. Να το αναλάβομε ως ήτονε και πρώτα η Κρήτη ανεξάρτητη.

Εσυγκρατήθηκα και του λέω «αυτό είν’ ωραίο. Για ξαναπέτο μου να το καταλάβω καλά». Όταν μου το επανέλαβε, τράβηξα το μπιστόλι μου, σηκώθηκα απάνω και του λέω «εσύ δεν είσαι αξιωματικός Άγγλος. Και αν είσαι αξιωματικός Άγγλος, είσαι κατάσκοπος των Γερμανών. Δεν επερίμενα μια τέτοια πρόταση από έναν Άγγλο αξιωματικό, όπως μούχες πει, του επιτελείου. Απ’ αυτή την ώρα είσαι αιχμάλωτος. Εμείς σκεφτομάστανε ότι θα πάρομε και τη Βόρειο Ήπειρο, θα πάρομε και τα Δωδεκάνησα και θα πάρομε και την Κύπρο. Και συ ήρθες να μας ειπείς να χωρίσομε απ’ τη λοιπή Ελλάδα, όπου μαχουμέστανε αιώνες να ενωθούμε. Από αυτή τη στιγμή είσαι αιχμάλωτος. Δεν σου επιτρέπω πλιο να επικοινωνήσεις με κανένα. Τηλεγραφήσαμε νάρθει αντικαταστάτης του. Αυτό έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 1942».

ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑ στην ύποπτη πρόταση Γουντχάουζ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την Κρήτη και επανήλθε αργότερα στα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας ως αρχηγός της συμμαχικής αποστολής, για να προετοιμάσουν οι Άγγλοι τον εμφύλιο στην Ελλάδα!

Ο Μπαντουβάς που δεν καταλάβαινε από τέτοια παιχνίδια, τον απομόνωσε αμέσως και απαίτησε από το συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής την άμεση ανάκλησή του.

Ο πανίσχυρος και δραστήριος Κρητικός καπετάνιος ήταν επιφυλακτικός έναντι των Άγγλων, ήδη πριν από τη μάχη της Κρήτης. Έβλεπε το ρόλο τους. Γράφει ο Μπαντουβάς στα απομνημονεύματά του: «Τσι μίσησα τσι Εγγλέζους. Διότι οι Εγγλέζοι θέλανε να μονοπωλήσουνε τον αγώνα με τη θυσία των αγωνιστών Ελλήνων…».

Το ρόλο των Εγγλέζων είχε αντιληφθεί ο Μπαντουβάς. Ήθελαν την αυτονόμηση της Κρήτης, ώστε εν συνεχεία να ενταχθεί στο βρετανικό στέμμα και να εξασφαλίζει – μαζί με το Γιβραλτάρ, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Δωδεκάνησο – τον απόλυτο έλεγχο της Μεσογείου.

Την ίδια διαπίστωση έκανε και ο κομμουνιστής Δημήτρης Βλαντάς: «Όσο πλησίαζε το τέλος της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη, ιδιαίτερα στο νομό Ρεθύμνου, άρχισε μια αγγλοκίνητη τακτική για αυτονομία της Κρήτης. Η επίσημη Αγγλία σχεδίαζε να δημιουργήσει την Κρήτη σαν ένα προτεκτοράτο της».

Όλα αυτά τα γνώριζε και ο Χανιώτης καπετάνιος του Δήμου Πλατανιά, όταν λίγο πριν φύγει από αυτόν τον κόσμο, είπε πικραμένος στο γιο του «τελικά εχθροί μας ήταν οι Γερμανοί ή οι Άγγλοι»;

Και όπως έλεγε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης «όταν λέγονται τα λάθη μας, δεν τα επαναλαμβάνουν οι νεότεροι κι έτσι γινόμαστε έθνος».

Διαμαντής Θ. Βαχτσιαβάνος    

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια