Στάθης Κουλούρης καρδιολόγος: "Επείγουσες Καρδιολογικές καταστάσεις στην Εγκυμοσύνη"

 

Η εγκυμοσύνη για τις γυναίκες ειναι πάντα ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα, πόσο μάλλον όταν αφορά την υγεία τους πριν, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και την περίοδο μετά τον τοκετό...!!!

Μεγάλη τιμή, λοιπόν, που συμμετείχα ως εισηγητής το πρωί της Τρίτης, στο Διακλινικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας, με θέμα που είχα να αναπτύξω:

"Επείγουσες Καρδιολογικές καταστάσεις στην Εγκυμοσύνη".

Με λίγα λόγια, η αναγνώριση και η διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων που επηρεάζουν την υγεία των εγκύων και του μωρού τους είναι ζωτικής σημασίας. Η έγκυος είναι ευαίσθητη σε παθήσεις όπως: Υπέρταση/προεκλαμψία, Αρρυθμίες, Μυοκαρδιοπάθειες, Καρδιακή Ανεπάρκεια, Βαλβιδοπάθεια, Στεφανιαία Νόσο, Συγγενή Καρδιοπάθεια, Πνευμονική Υπέρταση, Πνευμονική Εμβολή. Συζητήθηκαν περιστατικά που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένας Καρδιολόγος στην καθημερινή Κλινική πράξη και πρέπει να τα έχει υπόψιν όταν καλείται να δει την έγκυο με συμπτώματα που υποδηλώνουν καρδιαγγειακή νόσο. Αυτές οι καρδιαγγειακές παθήσεις απαιτούν ταχεία αναγνώριση και ενέργειες για την πρόληψη τόσο της μητρικής όσο και της εμβρυικής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Συμβουλή...για εμάς τους Ιατρούς: απαιτείται επαγρύπνηση για τον εντοπισμό της διάγνωσης και των επιπλοκών...για τις έγκυες γυναίκες: μην αναβάλλεται σημαντικές εξετάσεις!!! Να έχετε στο νου σας, ότι η διαχείριση των καρδιακών παθήσεων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτει δύο διαφορετικά προβλήματα: αφενός, την εμφάνιση προϋπάρχουσας Καρδιακής νόσου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης που προκαλείται από τις φυσιολογικές αλλαγές που παρατηρούνται στην εγκυμοσύνη και αφετέρου, τη διάγνωση και θεραπεία της de novo Καρδιακής ασθένειας που εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Να μην ξεχνάμε ότι εκείνη την στιγμή είμαστε υπεύθυνοι όχι για μία αλλά για δύο ζωές!!!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια