Ο Γιώργος Τοπαλίδης για όλους και για όλα. ΣΔΙΤ, έργα, ενέργεια…

 




Ο Γιώργος Τοπαλίδης μίλησε στην Κατερίνα Μαρκοπούλου και στο δελτίο ειδήσεων του Flash TV στις 21-11-2022.

Αναφέρθηκε όπως σημειώνει ο ίδιος:

Στην εποχή της μεγάλης πρόκλησης από τη μία, της δυνατότητας έλευσης τεράστιων χρηματοδοτήσεων από την άλλη, στα πλαίσια της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η κυβέρνηση, ο υπουργός, οι οργανισμοί της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης απαντούν,με έργα και πρωτοβουλίες που τελικά αφορούν όλους τους πολίτες, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους και δικαιούχους φορείς.

Στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 18 Οκτωβρίου 2022.

Στη συνεδρίαση έγινε μία πρώτη εξειδίκευση προτεραιοτήτων για δράσεις που αφορούν τρεις άξονες :

Ενίσχυση και Προώθηση της Επιχειρηματικότητας (40,8 εκ. €)

Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση (88,2 εκ. €)

Τεχνική Βοήθεια (32,5 εκ. €)

Στο ΣΔΙΤ των 80 εκ. στα όρια του Δήμου Κοζάνης που αφορά σχολικά κτήρια , νηπιαγωγεία, κ.α υποδομές.

Στο ΣΔΙΤ του πανεπιστημίου που αφορά την ανέγερση φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών στις πανεπιστημιουπόλεις Κοζάνης (350 κλινών), Φλώρινας (150 κλινών), Καστοριάς (150 κλινών) και Πτολεμαΐδας (100 κλινών) καθώς και την κατασκευή του νέου πολυδύναμου συνεδριακού κέντρου στη νέα πανεπιστημιούπολη στην Κοζάνη.

Στα 80 εκατομμύρια ευρώ δάνεια, από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων που αφορούν πυλώνα της δίκαιης αναπτυξιακής Μετάβασης και περιλαμβάνει έργα αρμοδιότητας τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όσο και των Δήμων.

Αναλυτικά τα έργα που περιλαμβάνονται είναι:

1.Εκσυγχρονισμός και επέκταση των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας – Πισοδερίου

2.Αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού του Πασά

3.Οδοφωτισμός του Εθνικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας Δ/νσης Τεχνικών Έργων (Έδρας) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προς αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και μείωση κόστους λειτουργίας

4.Εξοικονόμηση ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό του Δήμου Κοζάνης με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας LED

5.Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 6 Φ/Β σταθμών virtual net-metering, συνολικής ισχύος 6MW με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια του Δήμου Κοζάνης, του ΟΑΠΝ, της ΚΒΔΚ και της ΒΙΟΑΠΑΚ ΑΕ

6.Ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού κολυμβητηρίου Δήμου Φλώρινας

7.Ηλεκτροφωτισμός δρόμου προς Μποδοσάκειο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας

8.Αναβάθμιση – Συντήρηση & Επέκταση δικτύου δημοτικού ηλεκτροφωτισμού σε κεντρικές οδούς της πόλης της Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας – Α’ φάση

9.Οδοφωτισμός του Δημοτικού οδικού δικτύου Άργους Ορεστικού, προς αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και μείωση του κόστους λειτουργίας

10.Ενεργειακή αναβάθμιση κέντρου πολιτισμού Δήμου Γρεβενών

11.Κέντρο Υγείας Κοζάνης

12.Κέντρο Υγείας Πτολεμαΐδας

13.Βελτίωση οδικού δικτύου Γρεβενα – Βασιλίτσας

Στη Ζώνη Καινοτομίας θα δημιουργηθεί με σχέδιο νόμου και θα συνιστά ένα ειδικό αναπτυξιακό εγχείρημα, το οποίο στοχεύει να αξιοποιήσει τους θύλακες γνώσης, έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της περιοχής, καθώς και να συμβάλει στην αξιοποίηση, εξωτερίκευση και βελτιστοποίηση της αξίας τους, με την προσέλκυση επενδύσεων ιδίως σε δράσεις έντασης γνώσης και καινοτομίας.

Η χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας θα είναι ευέλικτη, ξεκινά με τους δύο πρώτους θύλακες,

το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης,

και το Πάρκο Υδρογόνου στην Πτολεμαΐδα,

ενώ θα επεκτείνεται σταδιακά με την ωρίμανση νέων θυλάκων και σε υπόλοιπες γεωγραφικές ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε χώρους του Πανεπιστημίου ,υπαρχόντων και νέων ΒΙ.ΠΕ.

Τα ερωτήματα και οι αγωνίες πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων, έντονα:

"θα έρθουν νέες επιχειρήσεις"

"θα τα καταφέρετε να έρθουν τα χρήματα"

"θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας"

"θα μπορέσει να σταθεί ο αγροτικός τομέας και η τοπική επιχείρηση"

"θα μείνουν τα χρήματα στην περιοχή"

Tέλος ανέφερα ότι εργαζόμαστε με στόχευση, μέθοδο και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε η κυβέρνηση και ο υπουργός, και σήμερα το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι το πρώτο πρόγραμμα που τρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βέβαια τα βασικά ζητούμενα ήταν και είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και των υπό μετάβαση περιοχών. Αυτά θα κρίνουν τελικά την επιτυχία του σχεδίου .

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια