Καλλιόπη Βέττα: Η  Πτολεμαΐδα V είναι ένα σύγχρονο και ασφαλές έργο που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανακούφιση των πολιτών»

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, συνοδευόμενη από τον κ. Κώστα Βόμβα, Γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων «ΕΝΩΣΗ», επισκέφθηκε τη Πτολεμαΐδα V όπου συναντήθηκε με τον κ. Χαρίσιο Παπαδόπουλο, Διευθυντή Κλάδου ΑΗΣ της μονάδας ενώ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον κ. Βασίλη Παμπόρη, Συντονιστή Ασφάλειας και Υγείας του έργου.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά στη πρόοδο των δοκιμών που γίνονται στη μονάδα εν όψει της πλήρους λειτουργίας της την επόμενη περίοδο. Αναφέρθηκε ότι πρόσφατα ξεκίνησαν οι έλεγχοι και οι ρυθμίσεις για την κανονική λειτουργία, ενώ το προσεχές διάστημα θα δοκιμαστεί ο πρώτος μύλος λιγνίτη. Η μεικτή ισχύς της Πτολεμαΐδας V – η οποία θα καίει άνω των 20.000 τόνων λιγνίτη το εικοσιτετράωρο - θα είναι 660 MW, ενώ η μονάδα θα απασχολεί περίπου 220 εργαζόμενους κατά τη φάση πλήρους λειτουργίας της.

Συνομολογήθηκε ότι το έργο είναι υποδειγματικό, τόσο από άποψη ασφαλείας, χαμηλών ρύπων και συμμόρφωσης με τις διεθνείς και εγχώριες απαιτήσεις,  όσο και από την άποψη της συμβολής του στoν ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Η κ. Βέττα ανέφερε ότι η μονάδα θα μπορούσε να συνεισφέρει καταλυτικά στη μείωση της τιμής του ρεύματος σε μια εποχή που η χώρας μας έχει αρνητικές πανευρωπαϊκές πρωτιές σε ενεργειακό πληθωρισμό, ακρίβεια και αυξήσεις.




Τόνισε επίσης, ότι οι προδιαγραφές ασφαλείας και η συμμόρφωση με τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα.
Επεσήμανε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και η τότε διοίκηση της ΔΕΗ σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες χρηματοδότησαν το έργο με πάνω από 1.000.000.000 ευρώ θωρακίζοντας με αποφασιστικό τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και, παράλληλα, αξιοποιώντας τον πλούτο της περιοχής, τόσο σε λιγνίτη, όσο και σε ανθρώπινους πόρους.

Σε αντίθεση, στο επόμενο διάστημα, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του φυσικού αερίου ώθησε σε μια βίαιη και άναρχη απολιγνιτοποίηση που ριψοκινδύνεψε και την τύχη της μονάδας, η οποία, ακόμη και τώρα, βρίσκεται σε πλήρες σκότος για το μελλοντικό καύσιμο και το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης του λιγνίτη.

Κλείνοντας, η κ. Βέττα, αφού ευχαρίστησε όσες και όσους συνετέλεσαν στην υλοποίηση του έργου, τόνισε ότι η Πτολεμαΐδα V θα μπορούσε να στηρίξει την χειμαζόμενη αγορά εργασίας και την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εύρυθμη συνέχιση της τηλεθέρμανσης στην Εορδαία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια