Nτελή Παπά λεβέντη… Ο Παπά-Νικόλας από την Εράτυρα αποχωρίστηκε το κοπάδι του με δάκρυα και μουσικά όργανα

 


Αναγκάστηκε μετά από δεκαετίες να το πουλήσει καθώς δεν αντέχει οικονομικΗ μέρα είναι από τις δυσκολότερες του βίου μου. Σήμερα χαλάσαμε το βιος του Αγίου Αθανασίου. Ευτυχώς που δεν το στείλαμε στον χασάπη και βρέθηκε ένας άνθρωπος του θεού και το αγόρασε», λέει βουρκωμένος ο παπά – Νικόλας, καθώς αποχωρίζεται το κοπάδι του.
Ο παπά Νικόλας με κόπο και βάσανα συντηρούσε το κοπάδι του, στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στην Εράτυρα στην Κοζάνη όμως αναγκάστηκε μετά από δεκαετίες να το πουλήσει καθώς δεν αντέχει οικονομικά. Όπως λέει ο παπά – Νικόλας, στο ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, «είναι 250.000 κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα και μας εμπαίζουν διαχρονικά. Όταν οι ζωοτροφές από το ένα πήγαν τρία, πως θα κρατηθεί η κτηνοτροφία στην Ελλάδα; Όταν το πετρέλαιο πήγε στα ύψη; Κατάντησε το γάλα να είναι πιο φθηνό από το νερό».

Οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής με όργανα και παραδοσιακή μουσική αποχαιρέτησαν το κοπάδι και ο ιερωμένος ρίχνει “ανάθεμα” στους πολιτικούς και στις κυβερνήσεις που, όπως λέει, οδηγούν στον αφανισμό τους κτηνοτρόφους.

«Το αιώνιο ανάθεμα να βρίσκεται στο κράτος. Διαχρονικά και δεν ντρέπομαι να το πω. Φωνάζω 20 χρόνια και λέω “κόβει η Ελλάδα τα πόδια και τα χέρια της”, κάθε μέρα σφάζονται κοπάδια στη Λάρισα και κλαίνε οικογένειες. Αυτόν τον κλάδο, αυτούς τους κτηνοτρόφους μας εμπαίζουνε διαχρονικά. Περιμένουν να ανέβουν σε ένα τρακτέρ προεκλογικά , το πετρέλαιο πήγε στα ύψη, οι ζωοτροφές ακρίβυναν. Και έχουν μέτρα για μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα», λέει ο παπά – Νικόλας.


Ο ιερωμένος έγινε η φωνή των κτηνοτρόφων που σφάζουν τα ζώα για να μειώσουν το κόστος. Μάλιστα στη Λάρισα, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν τα κοπάδια έως 40%, λόγω αυξήσεων στις τροφές και στην ενέργεια.

Πηγή: www.magnesianews.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια