Το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας στον Βόλο... Κυρίαρχο θέμα η απολιγνιτοποίηση

 


Συνάντηση μεταξύ των Προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων ΤΕΕ Μαγνησίας και Δυτικής Μακεδονίας, κ.κ. Νάνσυ Καπούλα και Νικολάου Συλλίρη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Βόλο. Στη συνάντηση παρούσα ήταν και η Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΜ Ευαγγελίας Μπάγκαβου.

Οι δύο Πρόεδροι και η Αντιπρόεδρος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν από κοντά απόψεις για πολλά θέματα που απασχολούν τους μηχανικούς, αλλά και να ενημερωθούν για τις δράσεις που έχει αναπτύξει το κάθε τμήμα.

Η κ. Ν. Καπούλα ενημέρωσε τους δύο εκπροσώπους του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τα όσα συμβαίνουν στο Πήλιο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη διακοπή της οικοδομικής δραστηριότητας και των επενδυτικών σχεδίων, την πρωτοβουλία του τοπικού τμήματος που στέφθηκε με επιτυχία και αφορούσε την σωστή κατεύθυνση προς επίλυση του θέματος, την αέρια ρύπανση, τη συμμετοχή του ΤΕΕ Μαγνησίας στην Επιτροπή Φορέων της πόλης, αλλά και για ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί με τις υπηρεσίες αναφορικά με την έκδοση άδειών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Ν. Συλλίρης, αναφέρθηκε πρωτίστως στο κυρίαρχο θέμα της απολιγνιτοποίησης και στην ξεκάθαρη θέση που έχει διαμορφώσει το Τμήμα για την αναγκαιότητα παράτασης της χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, που μπορεί να επιτευχθεί με παράταση της λειτουργίας των μονάδων της Μελίτης, της Πτολεμαΐδας 5 και της 5ης μονάδας του Αγίου Δημητρίου, ενώ κρίνεται απαραίτητη και η λειτουργία της 3ης και 4ης μονάδας του Αγίου Δημητρίου για την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης. Ταυτόχρονα, τα έργα του ΣΔΑΜ πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, ώστε να λειτουργήσουν εμπροσθοβαρώς στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, ενώ εξίσου άμεση προτεραιότητα από τη μεριά της ΔΕΗ θα πρέπει να αποτελέσουν τα έργα της αποκατάστασης των ορυχείων, καθώς αποτελούν σημαντική περιβαλλοντική απειλή.

Ωστόσο, η παράταση αυτή, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, δε θα πρέπει να είναι αόριστη και πρόσκαιρη, εξαρτώμενη από τις διεθνείς συγκυρίες, αλλά στοχευμένη και με σαφές χρονοδιάγραμμα, ώστε να εξυπηρετεί την ανάγκη της χώρας για ενεργειακή αυτάρκεια, αλλά και να δίνει προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ως εκ τούτου, η αύξηση της χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 50%, από τις 4,5 στις 6,5 τεραβατώρες (twh) το χρόνο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί η περαιτέρω αύξηση στο πλαίσιο ενός 10ετούς προγράμματος, στο οποίο θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν και τα έργα της μετάβασης, τα οποία έχουν καθυστερήσει σημαντικά.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ αναφέρθηκε στα δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν έντονα τους Διπλωματούχους Μηχανικούς.

Το μεν πρώτο αυτό της πολύχρονης καθυστέρησης απονομής των συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, που αφορά όσους μηχανικούς βγαίνουν στη σύνταξη και καλούνται επί σειρά ετών να ζουν με πενιχρή προσωρινή σύνταξη και το δε μεν δεύτερο αυτό της αλματώδους και ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών που έχει οδηγήσει τόσο τους εργολάβους σε οικονομικό αδιέξοδο, όσο και τους Δήμους στην επικράτεια σε στασιμότητα και σε ανικανότητα εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών του πολίτη.

Τέλος, ο κ. Συλλίρης, αναφέρθηκε αναλυτικά για τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται στη Δυτική Μακεδονία με την ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου, καθώς γύρω από το καθαρότερο καύσιμο της φύσης μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο δορυφορικών επενδύσεων, που θα βοηθήσουν την περιοχή να διατηρήσει τον χαρακτήρα του Ενεργειακού Κέντρου της χώρας και ενδεχομένως την ωθήσουν να πρωταγωνιστήσει στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. ΄Ηδη υπάρχει εξαγγελία για επένδυση 780 εκατ. ευρώ της Advent Technologies που εγκρίθηκε προσφάτως από την ΕΕ με ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη εξαετία. Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες, η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας περίπου 650 νέες θέσεις εργασίας που θα αφορούν στην παραγωγή κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

Οι δύο Πρόεδροι των Περιφερειακών Τμημάτων ΤΕΕ κ.κ. Καπούλα και Σιλλύρης, όπως και η Αντιπρόεδρος κ. Ευαγγελία Μπάγκαβου., ανανέωσαν το ραντεβού τους στο προσεχές μέλλον, προκειμένου να συζητήσουν αναλυτικότερα και άλλα θέματα που αφορούν τους Διπλωματούχους Μηχανικούς στην Ελληνική Περιφέρεια.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια