Η αναφορά του Χάρη Ι. Γκοβεδάρου για το νοσοκομείο της Κοζάνης

 


Πέρασαν δύο χρόνια από την αναφορά μου στο δικαίωμα της Κοζάνης στην ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου. Είχα επίσης αναφερθεί και στην πρότερη ατέρμονη ιστορία της προσθήκης πτερύγων στο Μαμάτσειο που πιθανότατα συνέβαλλε στην καθυστέρηση ή ακύρωση έως σήμερα της ανέγερσης νέου νοσοκομείου.

Βέβαια για την πιθανότητα ανέγερσης και ανάγκης νέου νοσοκομείου Κοζάνης, έπρεπε να προηγηθεί η επικαιροποίηση του υγειονομικού χάρτη σε επίπεδο Περιφέρειας από το υπουργείο Υγείας.

Αντί της πίεσης στο υπουργείο για την επίσπευση της επικαιροποίησης του υγειονομικού χάρτη Δυτικής Μακεδονίας, υπήρξε η επιλογή προτεραιοποίησης από την τοπική αυτοδιοίκηση των δύο παρακάτω:

-Μίας "ιδιότυπης" ανάθεσης μελέτης από το Δήμο Κοζάνης για την αναγκαιότητα ενός νέου νοσοκομείου Κοζάνης, που το περιεχόμενό της είχε ως συνέπεια την έντονη αντίδραση της ΠΕΔ, της πλειοψηφίας των Δημάρχων της Περιφέρειας, των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος-έως αδιαφορίας για τη μελέτη-της Περιφέρειας και των κυβερνητικών βουλευτών.

Ένα εγχείρημα τέτοιου βεληνεκούς χρειάζεται σύμμαχο όλο το πολιτικό προσωπικό της Δυτικής Μακεδονίας, ειδάλλως δε μπορεί να έχει σοβαρή τύχη.

-Η επιλογή της επέκτασης του Μαμάτσειου νοσοκομείου με προυπολογισμό 16.300.000,00 ευρώ και προσθήκη νέας πτέρυγας και χωρίς να ληφθούν υπόψην δύο από τις βασικές αρχές σχεδιασμού, η προσβασιμότητα και ο επαρκής χώρος στάθμευσης στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου.

Έπρεπε να είχε προηγηθεί η επικαιροποίηση του υγειονομικού χάρτη Δυτικής Μακεδονίας και αναλόγως αποτελέσματος και αναγκαιότητας, να προκριθεί η ανέγερση νέου νοσοκομείου Κοζάνης ή η επέκταση του Μαμάτσειου, ή ο ορισμός του Μποδοσάκειου ως "πρωτεύοντος" νομαρχιακού νοσοκομείου χωρίς καμία επέκταση του Μαμάτσειου.

Μιλώντας με όρους ρεαλισμού, οι δύο παραπάνω συνθήκες μάλλον ακυρώνουν την πιθανότητα ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη για τα επόμενα 20-30 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου ή η προσθήκη νέων πτερύγων, συμβάλλει στη βελτίωση των ξενοδοχειακών υποδομών του νοσοκομείου, στις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, στις συνθήκες εργασίας των Ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Όμως δε λύνει από μόνο του αυτόματα το πάγιο αίτημα των κατοίκων, την πλήρη στελέχωση όλων των κλινικών και τη λειτουργία ΜΕΘ.

Στο ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης βρίσκεται το πραγματικό στοίχημα και αν δεν κερδηθεί άμεσα, ίσως θα πρέπει να επιταχυνθούν διαδικασίες ορισμού του Μποδοσάκειου ως τριτοβάθμιου νοσοκομείου.

Γιατί τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει αν θα κάνει δεκαπέντε λεπτά επιπλέον να προσέλθει στο νοσοκομείο, αλλά να βρει ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και σε όλο το 24ωρο να επιληφθούν άμεσα του προβλήματος υγείας τους.

Επειδή στα θέματα υγείας δε χωράνε τοπικισμοί και μάταιες αντιπαλότητες Κοζάνης-Πτολεμαίδας, σαφώς το Μποδοσάκειο υπερτερεί έναντι του Μαμάτσειου ακόμη και με τη νέα προσθήκη, η οποία φυσικά δεν απαντά στη βασική αρχή σχεδιασμού της άμεσης και ανεμπόδιστης προσβασιμότητας, όντας εντός του αστικού ιστού.

Δυστυχώς το πάγιο αίτημα των Κοζανιτών για ένα νέο νοσοκομείο δε θα βρει ανταπόκριση πιθανότατα τα επόμενα 20-30 χρόνια....ας είμαστε ρεαλιστές και επειδή έρχεται και προεκλογική περίοδος.…

Χάρης Ι. Γκοβεδάρος, πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια