«Καλλιόπη Βέττα: Οι πολίτες του Περδίκκα και της Εορδαίας πρέπει να πάρουν εγγυήσεις και δεσμεύσεις από την Δ.Ε.Δ.Α”

 


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα συμμετείχε στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Περδίκκα για το ζήτημα που έχει προκύψει με την τοποθέτηση αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή.

Η Βουλευτής ανέφερε ότι είναι εξοργιστικός ο τρόπος που λειτούργησε η Δ.Ε.Δ.Α. καθώς οι κάτοικοι δεν ήταν ενήμεροι για την τοποθέτηση του αγωγού. Επεσήμανε ότι η επιχείρηση λειτούργησε κατά την κυβερνητική πρακτική καθώς η απουσία ενημέρωσης, συναίνεσης και διαβούλευσης  αλλά και η έλλειψη συνεκτικού ενεργειακού σχεδιασμού αποτελεί κανόνα, τόσο για την χώρα, όσο ειδικότερα για την Π.Ε. Κοζάνης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτός ο αδιαφανής τρόπος οδήγησε σε αντιπαραθέσεις, αντιδικίες κι αγωνία της τοπικής κοινότητας που εντάθηκε από τις κακοτεχνίες και την αναστάτωση που έχει προκληθεί από τις εργασίες.

Ως εκ τούτου, η κ. Βέττα τόνισε ότι η λύση είναι μία και μοναδική: απόλυτη δικαιοδοσία στους κατοίκους να αποφασίσουν αν θέλουν να συνδεθούν με τον αγωγό φυσικού αερίου. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει έγγραφη δέσμευση με εγγυήσεις, χρονοδιαγράμματα και μελέτες για δωρεάν σύνδεση του δικτύου με τα σπίτια και τις επιχειρήσεις της περιοχής που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα ανταποδοτικά μέτρα.

Είναι το ελάχιστο δυνατό που πρέπει να γίνει, σε μια περιοχή που στήριξε διαχρονικά τον εκάστοτε ενεργειακό σχεδιασμό πληρώνοντας βαρύ οικονομικό και υγειονομικό τίμημα.

Τέλος, ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι, ακριβώς επειδή υπάρχει τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης στα λεγόμενα των κυβερνητικών στελεχών, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντας και Ενέργειας, καθώς παρά τις εκκλήσεις, δεν υπάρχει ενημέρωση και δέσμευση για ένα θέμα που άπτεται της δικαιοσύνης, αλλά και της ενεργειακής δημοκρατίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια