Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης: Προτάσεις φιλαγνωσίας για τον προσφυγικό Ελληνισμό

 



Στα πλαίσια της μνήμης των 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό του μικρασιάτικου. ποντιακού και θρακιώτικου ελληνισμού από τις πατρικές του εστίες, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης συγκέντρωσε σε έναν ψηφιακό κατάλογο δεκάδες βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, κόμικς, ιστορικά βιβλία, μαρτυρίες) για τον προσφυγικό ελληνισμό. Τα βιβλία αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορες δράσεις φιλαναγνωσίας στα πλαίσια του σχολείου, καθώς είναι πολύ σημαντικό ο εκπαιδευτικός που διοργανώνει δράσεις φιλαναγνωσίας να μπορεί να προστρέξει σε έναν έτοιμο κατάλογο και να επιλέξει βιβλία. Ο συγκεκριμένος κατάλογος είναι πολύ χρήσιμος και για βιβλιοθήκες (σχολικές, δημόσιες), που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους με βιβλία σχετικά με τον προσφυγικό ελληνισμό. 

Για τη σύνταξη του παρόντος καταλόγου συνεργάστηκαν εξ αποστάσεως και με τη βοήθεια συνεργατικών ψηφιακών εργαλείων οι εκπαιδευτικοί: Ανδρέας Γαλανός, Βασιλική Γαστεράτου, Ελένη Γερούση, Γιώργος Δελιόπουλος, Αργυρώ Δημητρέλου, Καλλιόπη Καλποδήμου, Κυριακή Μαυροφυλλίδου, Θεοδώρα Μουστάκα, Ιωάννης Τσιόπτσιας. Πολλές ευχαριστίες και στους εκδοτικούς οίκους που βοήθησαν με την αποστολή στοιχείων για σχετικά βιβλία που έχουν εκδώσει. 

Ο κατάλογος κυκλοφορεί ως ψηφιακό βιβλίο από τις εκδόσεις του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης. Μπορείτε να τον ξεφυλλίσετε ως flipbook (https://online.fliphtml5.com/bbdtk/thqm/) ή να τον κατεβάσετε στον υπολογιστή σας από την ιστοσελίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης (https://blogs.sch.gr/sfkozanis/protaseis-filanagnosias-gia-ton-prosfygiko-ellinismo/). 

Ελπίζουμε ότι η έκδοση του συγκεκριμένου καταλόγου θα ανανεώσει το ενδιαφέρον ενηλίκων και παιδιών γενικότερα για την Ιστορία και ειδικότερα για τον προσφυγικό ελληνισμό.


--


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια