Περίπτωση υποκλοπών – εκλογές και οικουμενική. Ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή σε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Μητσοτάκη. Διαμαντή Θ. Βαχτσιαβάνου

 


Το νέο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει αυτό που τα διεθνή ΜΜΕ και οι ανεξάρτητοι δημοσιογραφικοί φορείς καταγγέλλουν την τελευταία τριετία, πως η Ελλάδα είναι η πλέον διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ και πιάνει πάτο σε επίπεδο διαφάνειας, ελευθερίας του Τύπου και ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Απλά οι υποκλοπές ήρθαν ως επιβεβαίωση!

Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι καραμπινάτο και αντισυνταγματικό. Ο διοικητής της ΕΥΠ Παν. Κοντολέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είπε πως η υπηρεσία του παρακολουθούσε τηλέφωνα και ότι το έκανε κατόπιν αιτήματος ξένης μυστικής υπηρεσίας!

Αυτό και μόνο έφτανε να ρίξει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά λειτούργησε ως αμορτισέρ στην ανώδυνη παραίτηση του Κοντολέων και του γενικού γραμματέα του ανιψιού του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη, για να γλυτώσει από τις ευθύνες τον πρωθυπουργό!

Ο κορυφαίος συνταγματολόγος Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε «η πολιτική ευθύνη εκείνων, οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία, είναι εκ φύσεως και εξ ορισμού αντικειμενική. Άρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει να αναλάβουν στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε άλλους». Τόσο απλά και ξεκάθαρα.

«Δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν γνώριζα» επαναλαμβάνει μονότονα ο πρωθυπουργός, αλλά αυτό δεν πείθει ούτε τον ίδιο. Τα χτυπήματα από το εξωτερικό, με πρωταγωνιστή τους Financial Times, να κάνουν λόγο για «οξύ πολιτικό πρόβλημα του ίδιου του πρωθυπουργού» οξύνουν την κατάσταση. Ακόμα και οι μέχρι χθες σύμμαχοι – Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου – με δηλώσεις τους για ευθύνη του πρωθυπουργού, είναι καρφιά δηλητηριώδη!

Γιατί όμως έγιναν οι παρακολουθήσεις στο τηλέφωνο του Ανδρουλάκη; Όταν ο πρωθυπουργός με το Νίκο Ανδρουλάκη τα είχε βρει για μετεκλογική συνεργασία; Έτσι που εξασφάλιζε άλλη μια 4/ετία;

Η υποκλοπή όμως στο τηλέφωνο του Ανδρουλάκη έσπασε το νήμα της μετεκλογικής συνεργασίας, χωρίς πλέον να υπάρχει περίπτωση να τα βρουν.

Η συναίνεση του πρωθυπουργού για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, μάλλον είναι προσπάθεια να θολώσει τα νερά και να κερδίσει χρόνο. Το ερώτημα όμως υπάρχει… Γιατί παρακολουθούνταν το τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη, αφού υπήρχε η συμφωνία για μετεκλογική συνεργασία, από την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός;

Να κάνουμε μια υπόθεση… Ο πρωθυπουργός ελέγχοντας όλους τους μηχανισμούς εξουσίας (δικαιοσύνη, ΜΜΕ, κλπ.), νιώθοντας ανασφάλειες και έχοντας την υπόνοια, μήπως ο Ανδρουλάκης αθετήσει τη συμφωνία, έκανε το λάθος να παρακολουθήσει το τηλέφωνό του. Αν διαπίστωνε ότι κάτι αλλάζει, θα προετοίμαζε το επόμενο βήμα. Ποιος όμως άνοιξε τα μάτια του Ανδρουλάκη, πως παρακολουθείται το τηλέφωνό του και τώρα δεν κάνει πίσω;

Ας δούμε και τη στάση των «πετσωμένων» ΜΜΕ. Αλλαγή στάσης απέναντι στον πρωθυπουργό των «μέσων» των Μαρινάκη – Αλαφούζου. Η Καθημερινή φιλοξενεί συνέντευξη του Στέφανου Μάνου, ο οποίος είναι επικριτικός για τον πρωθυπουργό. «Αυτό που ενδιαφέρει είναι να τιμωρηθεί ο κ. Μητσοτάκης για όσα έγιναν στην ΕΥΠ. Μετά βλέπουμε, οι βουλευτές της ΝΔ να επιλέξουν νέο αρχηγό και πρωθυπουργό, χωρίς να σύρουν την Ελλάδα σε βιαστικές εκλογές» είπε.

Τι λέει ο Στ. Μάνος; Εκλογή νέου πρωθυπουργού από την ΚΟ της ΝΔ!

Κάτι τρέχει, δεν μπορεί! Πόσο τυχαίο είναι πως στη συζήτηση της Βουλής για τις υποκλοπές, δεν παρέστησαν Κ. Καραμανλής, Ν. Δένδιας και Αντώνης Σαμαράς! Μήπως έρχεται συγκυβέρνηση και το χάπι στον Μητσοτάκη θα είναι να φύγει ήσυχα και να γλυτώσει το ειδικό δικαστήριο;

Βέβαια ο κ. Μητσοτάκης το παλεύει με επιδόματα και τις νέες εξαγγελίες που ετοιμάζει στη ΔΕΘ. Θα αντέξει όμως;

Στις εκλογές που έρχονται – όποτε κι αν έρθουν – η απλή αναλογική δεν δίνει κυβέρνηση. Στις δεύτερες που θα ακολουθήσουν, χωρίς τον κ. Μητσοτάκη αρχηγό, θα υπάρξει συνεργασία ΝΔ με άλλο κόμμα. Ποιο θα είναι; Αν θέλουν ισχυρή πλειοψηφία για τα δύσκολα που έρχονται, κάποιοι λένε πως το κόμμα που θα συνεργαστεί η ΝΔ με άλλον αρχηγό θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γίνονται αυτά; Έγιναν στο παρελθόν, γιατί όχι και τώρα;

Ο κ. Μητσοτάκης στο μεταξύ θα έχει πολιτικό όφελος αφού αποχωρίσει, εξασφαλίζοντας την ΜΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ στο ειδικό δικαστήριο! Έχει ξαναγίνει με πρωθυπουργό τον Κων/νο Μητσοτάκη και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με τον Μαυρίκη και τον στρατηγό Νίκο Γρυλλάκη. Ο Κ. Μητσοτάκης τότε απέφυγε το ειδικό δικαστήριο, αφού η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που ζήτησε την αναστολή των ποινικών διώξεων!

Στο δια ταύτα τώρα, ποιο θα είναι εκείνο το πολιτικό πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία σε μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ; Ίσως ο Κώστας Καραμανλής ή πρόσωπο που θα υποδείξει. Παίζει το όνομα της Όλγας Κεφαλογιάννη!

Πόσο τυχαία είναι η δήλωση του Παύλου Πολάκη, πως μεταξύ των τηλεφώνων που παρακολουθούνταν ήταν και του Κώστα Καραμανλή; Μια δήλωση με πολλά υπονοούμενα. Μια στοχευμένη δήλωση!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια