Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τα 48 χρόνια ΠΑΣΟΚ



 Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΗΜΕΡΑ

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ πριν 48 χρόνια από τον Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα γιατί καθόρισε αποφασιστικά την πορεία της χώρας. Αξίζει σήμερα στην επέτειο της ίδρυσης του μια, μικρή μεν ιστορικού χαρακτήρα δε, αποτίμηση των γεγονότων με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Το κορυφαίο ίσως επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ υπήρξε η ενοποίηση της δημοκρατικής παράταξης και η ανάδειξη της σε ισχυρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, διαφορετική από εκείνη της συντηρητικής παράταξης. Με την ομαλή εναλλαγή στην εξουσία των δυο μεγάλων κομμάτων η χώρα πέρασε στον αστερισμό της φιλελεύθερης δημοκρατίας, αφήνοντας πίσω της μια ταραχώδη περίοδο 40 ετών όπου γνώρισε δυο δικτατορίες, κατοχή και εμφύλιο, αστυνομικό κράτος και στρέβλωση της ελεύθερης λαϊκής βούλησης με καταστάσεις βίας, νοθείας και αποστασίας.
Με την ίδια οπτική, το μεγαλύτερο ίσως κυβερνητικό επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ υπήρξε η μεγέθυνση της μεσαίας τάξης που λειτούργησε ως πόλος τόσο κοινωνικής όσο και πολιτικής σταθερότητας.
Η ομαλή εναλλαγή στην εξουσία και η γιγάντωση της μεσαίας τάξης αποτελούν το υπόβαθρο όλων των επιτευγμάτων της Γ´ Ελληνικής Δημοκρατίας που θεμελιώθηκε το 1974 με το δημοψήφισμα για την κατάργηση της Βασιλείας, τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και το δημοκρατικό Σύνταγμα.
Αυτό πολύ συνοπτικά είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν ριζοσπαστικές τομές όπως το οικογενειακό δίκαιο, η δημιουργία του ΕΣΥ και τα μεγάλα έργα που άλλαξαν τη χώρα.
Αν θελουμε να συμπυκνώσουμε την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην πατρίδα μας και το λαό της σε μια φράση μπορούμε χωρίς καμία υπερβολή να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε την Ελλάδα από μια χώρα των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων σε μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του στήριξε και εμβάθυνε την αλλαγή του αμυντικού δόγματος της χώρας που αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή στα ανατολικά και όχι τα βόρεια σύνορα της. Το ίδιο, αν και στην πρώιμη περίοδο υπήρχαν διαφοροποιήσεις, ισχύει για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ που αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη χώρα.
Όλα τα πιο πάνω έχουν προφανώς ιστορική σημασία, αποτελούν ωστόσο και οδηγό για το μέλλον.
Κανενός είδους ευημερία δε νοείται έξω από το πλαίσιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας που έχει ως θεμελιώδη συστατικά της την επιδίωξη της ισότητας και εξίσου των ατομικών δικαιωμάτων, τη διάκριση των εξουσιών και την ομαλή εναλλαγή στην εξουσία με ελεύθερες εκλογές. Η απάντηση στη σκιά των υποκλοπών που βαραίνει τη χώρα δεν είναι η ανάδειξη της πολιτικής σταθερότητας ως υπέρτατου αγαθού έναντι οποιουδήποτε τιμήματος στην ποιότητα της δημοκρατίας. Όσοι στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας δέχονται την έκπτωση των δημοκρατικών αξιών πολύ απλά δεν υπηρετούν τη δημοκρατία και τελικά ούτε την ανάπτυξη και την ευημερία. Εξάλλου πολιτική σταθερότητα έχουν όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, αλλά πρόκειται για ένα άλλο κόσμο από αυτόν στον οποίο ανήκουμε.
Για μας, το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν διλήμματα ανάμεσα στη δημοκρατία και την επιδίωξη της ευημερίας για την πατρίδα και το λαό της. Τιμώντας την ιστορία μας απευθύνουμε σήμερα ανοιχτό δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλες τις γενιές να σηκώσουμε όρθια τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και μαζί της να χτίσουμε την Ελλαδα που μας αξίζει.
Χρόνια πολλά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια