Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αντι για τις αυξήσεις στο ρεύμα

 



Την ώρα που η ελληνική κοινωνία υφίσταται διπλή αφαίμαξη, από τη μια το ενεργειακό κόστος και από την άλλη με την υπερφορολόγηση του Κράτους με υψηλό ΕΦΚ και ανάλογου ΦΠΑ, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια που θα ισχύσουν από το Σεπτέμβρη αποδεικνύοντας τι σημαίνει «ακρίβεια Μητσοτάκη» αλλά και πόσο καταστροφική και αδιέξοδη είναι η πολιτική της κυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να επιδοτήσει την αισχροκέρδεια των κερδοσκόπων με δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος, ζημιώνοντας το δημόσιο ταμείο χωρίς ταυτόχρονα να λύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα εδώ και ένα χρόνο και έχει ως βασική επιλογή το δημόσιο έλεγχο ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα Προτείνεται:

· Ανώτατος συντελεστής κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά, που να μην αφήνει παράθυρα για υπερκέρδη σε κανένα.

· Υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

· Αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο, όπως πέτυχε η Ιβηρική χερσονήσος.

· Προστασία από τις αποκοπές για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής-Μητσοτάκη, που συμπεριλαμβάνεται ακόμη στους λογαριασμούς που παίρνουν οι πολίτες.

· Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με προσλήψεις της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά 20% σε μόνιμη βάση.

· Επαναφορά του Δ στη ΔΕΗ που θα επιτελεί τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της, και δεν θα λειτουργεί για τα χρηματιστηριακά κέρδη και τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών με τις χρυσές αμοιβές.

· Επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών δικτύων, το βασικότερο εργαλείο της Πολιτείας για την ενεργειακή μετάβαση.

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει την πρόσβαση σε προσιτές τιμές για όλους, νοικοκυριά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, βασικές κοινωνικές και δημοτικές λειτουργίες.



Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια